BH-tvrtke žele znati kako do novca EU

Autor: Sergej Novosel Vučković , 26. rujan 2016. u 21:59
EU je za BiH od sredine 90-ih odredila oko tri milijarde eura/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Apliciranje projekata na financiranje iz fondova EU u zemlji nije dovoljno razrađeno i poduzetnicima se počinje nuditi obuka o načinu prijavljivanja.

Bosni i Hercegovini uz pregovaranje do članstva u Europskoj uniji, za što je prošloga tjedna i prihvaćena kandidatura, slijedi i učenje o mogućnostima dovlačenja novca iz europskih izvora, jer fondovi EU u BiH su gotovo neiskorišteni. Zaključak je to obuke koju za poduzetnike iz cijele države počinje provoditi Biznis plus, piše Oslobođenje.

"Apliciranje na projeket za fondove EU nije dovoljno zastupljeno u BIH, ljude treba educirati, objasniti im tko se može javiti, kakvi projekti prolaze, kako ih razraditi, na što sve treba obratiti pažnju", kažu uime organizatora, koji ističu da je interes tvrtki povelik, već na prvom seminaru bilo ih je više od stotinu. U planu su i nove obuke, uz suradnju i hrvatskih tvrtki konzultanata za financiranje iz EU fondova.

Organizatori iz Biznis Plusa kažu da će uskoro na Jahorini biti i regionalni skup na kojem bi zainteresirani akteri trebali osmisliti "zajednički projekt iz energetskog sektora, koji bi bio nova zajednička, regionalna, investicija.  Takav projekt planiralo bi se kandidirati za sredstva iz nekog europskog fonda." Prema nekim navodima, Europska unija je od završetika rata Bosni i Hercegovini namijenila više od tri milijarde eura kroz razne oblike pomoći, za neposredne i strateške potrebe građana.

Komentirajte prvi

New Report

Close