Bez poticaja od 7,5 mil. eura ništa od finske tvornice kabela

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2014. u 19:00
U Srbiji je PKC želio otvoriti tvornicu kabelskih sustava za komercijalna vozila

Saša Radulović, srpski ministar gospodarstva, prošlog je tjedna izjavio da proračun za 2014. ne podrzumijeva nove subvencije.

Nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju između srpskog grada Smederevo i finske kompanije PKC o otvaranju tvornice kabelskih sustava za komercijalna vozila, koji je u listopadu 2013. potpisao Aleksandar Vučić, potpredsjednik vlade Srbije, došlo je vrijeme za naplatu, pišu Večernje novosti.

Memorandumom, o čijem su potpisivanju srpski mediji iscrpno izvještavali, predviđeno je da srpska država Fincima isplati poticaj od 7,5 milijuna eura za otvaranje 1500 novih radnih mesta u tvornici kabela. Ugovor bi se trebao potpisati u sljedeća dva tjedan, ali još nije objavljeno ima li Srbija novac za subvencije. Naime, memorandumom je obećan poticaj od 5000 eura po svakom radnom mjestu otvorenom u roku od tri godine nakon zaključenja ugovora, a poticaj treba biti isplaćen u tri rate. 

 

20tisuća

četvornih metara zauzimat će tvornica u Smederevu

Grad diže kredit
Međutim, srpski ministar gospodarstva Saša Radulović prošlog je tjedna izjavio da proračun za 2014. ne podrazumijeva nove subvencije, te da je 31. prosinca 2013. istekla i uredba o raspodjeli subvencija. Dok čeka državnu pomoć grad, Smederevo je donijelo odluku o kreditnom zaduženju od milijardu dinara za izgradnju tvorničke hale od 20.000 četvornih metara, s potpunom infrastrukturom.

Prijenos proizvodnje
Finska kompanija PKC planirala je početi proizvodnju u iznajmljenom prostoru i zaposliti 500 radnika, a kasnije još 1000. Ukupna investicija vrijedna je osam milijuna eura. Nova tvornica će, kako je priopćeno, doprinijeti povećanju konkurentnosti PKC-ovih proizvoda i usluga.

Cilj je da se prijenos proizvodnje iz postojećih tvornica u Europi u novu tvornicu u Srbiji obavi tijekom 2014. godine. To će omogućiti da finska kompanija proširi poslovanje u Europi.Prilikom potpisivanja memoranduma o razumijevanju Aleksandar Vučić je rekao da je vlada Srbije pomogla, ali da je dogovor postignut zahvaljujući kompaniji PKC i naglasio da je učinjena "najbolja i najvrijednija stvar za Smederevo". Juha Torniainen, predsjednik Uprave finske kompanije rekao je da izgradnja tvornice u Smederevu od strane Srbije i PKC-a prepoznata kao projekt od poverenja. "To je dobar primjer i drugim finskim kompanijama da izaberu Smederevo i Srbiju kao sigurnu destinaciju za ulaganje.

Kupci PKC-a su najveće svjetske kompanije i za Smederevo i Srbiju je vrlo važno što će se proizvodnja odvijeti ovdje", rekao je Torniainen. Projekt tvornice kabela za autoindustriju podržali su vlada Srbije, Ministarstvo financija, SIEPA, Uprava carina i Uprava za slobodne zone.PKC grupa bavi se projektiranjem, proizvodnjom i integracijom električnih distributivnih sustava, elektronike i srodnih komponenti za industriju. Ima pogone u Brazilu, Kini, Estoniji, Njemačkoj, Meksiku, Poljskoj, Rusiji i SAD-u. Tvornica u Smederevu bit će prvi PKC-ov pogon u regiji koji će svojim proizvodima snabdijevati europske kompanije. PKC grupa je 2012. godine zabilježila prihod od 928,2 milijuna eura.  

Komentirajte prvi

New Report

Close