‘U nesigurnim smo vodama, povećanje plaća došlo je u nezgodno vrijeme’

Autor: Tomislav Pili , 12. veljača 2019. u 08:12
Veća primanja od 1. siječnja ima 1,2 mil.radnika/ REUTERS

Vlada smatra da će minimalac od 900 eura ojačati osobnu potrošnju, dok poslodavci tvrde da im je to preveliki teret.

Španjolska vlada odlučila se za jedinstveni eksperiment: snažnim povećanjem minimalne plaće od 22 posto očekuje dodatno ojačavanje gospodarskog rasta. Međutim, kako piše Bloomberg, poslodavci smatraju da će jedino povećanje dogoditi na stopi nezaposlenosti s obzirom da je rast "minimalca" veliko opterećenje za njihove tvrtke.

Osam posto radnika
Početkom godine u Španjolskoj je stupilo na snagu povećanje minimalne plaće sa 736 na 900 eura. Službene statistike pokazuju kako će se povećanje minimalca izravno odraziti na veće prihode osam posto radne snage, odnosno 1,2 milijuna radnika. Socijalistička vlada premijera Pedra Sáncheza smatra kako će veći minimalac dodatno potaknuti osobnu potrošnju, a time i zapošljavanje, što će dati dodatni poticaj oporavku španjolskog gospodarstva.

Procjene Međunarodnog monetarnog fonda govore da će rast španjolskog BDP-a ove godine usporiti na 2,2 posto, s lanjskih 2,7 posto. Efekti povećanja najniže plaće već se osjećaju u tamošnjem gospodarstvu, ali nisu baš najpozitivniji. Kako za Bloomberg kaže Jorge Montes, vlasnik kemijske čistionice u Madridu, po prvi put u 10 godina morat će povisiti cijene svojih usluga kako bi iznašao dodatnih 164 eura za mjesečnu plaću jednog od svoja dva stalna zaposlenika.

"Pokušat ću to prenijeti na mušterije. Prije se to nisam usudio učiniti kako ne bih izgubio tržište", ističe Montes. Hilario Alfaro, vlasnik nekoliko madridskih trgovina odjećom, slaže se kako španjolski poslodavci ne mogu imati siromašne radnike i podržava povećanje plaća, ali dokle god je vezano uz rast produktivnosti. Da će povećanje minimalca dovesti do povećanja cijena pribojava se i Jose Miguel Rosell, direktor tvrtke za računalnu sigurnost S2 Grupo iz Valencije. Povećanje minimalca je neophodna mjera, smatra Rosell, ali je vlada nije trebala provesti tako iznenada i s tako malo planiranja.

Pod pretpostavkom da će poslodavci trošak povećanja minimalca prenijeti na krajnje potrošače, to bi moglo povećati inflaciju u Španjolskoj za najviše 0,4 postotnih bodova tijekom sljedeće godine, izračunao je Bloomberg Economics. Podsjetimo, inflacija u eurozoni iznosi svega 1,1 posto, a u Španjolskoj je još niža. Zagovornici višeg minimalca tvrde kako posljednjih godina rastu marže španjolskih kompanija što znači da bi dobar dio njih trebao bez problema podnijeti veće troškove za plaće. 

Izračun središnje banke
Drugim riječima, ne bi trebalo doći do smanjivanja radnih sati, sporijeg zapošljavanja ili otpuštanja, u najgorem scenariju. Međutim, ekonomisti imaju drugačije izračune. Španjolska središnja banka izračunala je da rast minimalca može uništiti do 125.000 radnih mjesta, samo ove godine. Vladina Neovisna agencija za španjolsku fiskalnu odgovornost (AIReF) prognozira mnogo manjih 40.000 izgubljenih radnih mjesta dok banka BBVA tvrdi da će bez posla ostati čak 160.000 Španjolaca.

Takve projekcije imaju posebnu težinu u Španjolskoj. Iako je ta zemlja učinila velik napredak u rastu zapošljavanja – samo prošle godine nezaposlenost je smanjena preko šest posto – s 14,5 posto i dalje ima drugu najvišu stopu nezaposlenosti u eurozoni, odmah nakon Grčke. Nedavna ekonomska istraživanja dokazuju kako povećanje minimalca pozitivno djeluju na veću osobnu potrošnju što u konačnici briše većinu negativnih efekata gubitka dijela radnih mjesta.

No, ekonomisti upozoravaju kako se vlada za ovu mjeru odlučila u krivi trenutak, kada španjolsko gospodarstvo, zajedno s cijelom Europom, počinje usporavati. "U nesigurnim smo vodama, nitko ne zna kakav će biti utjecaj. Povećanje plaća došlo je u nezgodno vrijeme", smatra Kathrin Mühlbronner, analitičarka agencije Moody's.

Komentirajte prvi

New Report

Close