Berlin upozorio Washington da ne ometa dodatno gradnju Sjevernog toka 2

Autor: Poslovni dnevnik , 15. lipanj 2020. u 21:59
Skupina američkih senatora želi proširiti sankcija za kontroverzni plinovod/REUTERS

Rusija pak tvrdi da SAD nastoji srušiti projekt plinovoda kako bi utro put američkim dobavljačima prirodnog plina.

Njemačka vlada izrazila je žaljenje zbog naznaka iz SAD-a da bi mogli proširiti sankcije za plinovod Sjeverni tok 2 koji bi trebao povezati Rusiju s Njemačkom.

“Nove sankcije predstavljale bi ozbiljno uplitanje u europsku energetsku sigurnost i suverenitet Europske unije”, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova. Washington je uveo sankcije krajem prošle godine, ciljajući plovila koja polažu cijevi u Baltičkom moru i strane državljane uključene u te poslove.

Mjere su odgodile dovršetak projekta, planiran upravo za kraj prošle godine. Ovog mjeseca skupina američkih senatora predstavila je prijedlog zakona, sugerirajući sankcioniranje tvrtki koje osiguravaju brodove za druge aktivnosti povezane s projektom, poput brodova jaružala.

Washington upozorava da će EU zbog plinovoda biti još ovisniji o ruskom prirodnom plinu, na što su upozorile i Ukrajina i neke članice Unije, poput Poljske. Rusija pak tvrdi da SAD nastoji srušiti projekt plinovoda kako bi utro put američkim dobavljačima prirodnog plina koji će, kako tvrde u Moskvi, u EU izvoziti plin po cijenama višim od ruskih.

Komentirajte prvi

New Report

Close