Berlin smanjuje broj zastupnika u Bundestagu

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2023. u 22:00
Bundestag će ubuduće imati najviše 630 članova/Shutterstock

Na posljednjim izborima 2021. broj zastupnika Bundestaga povećao se na rekordnih 736.

Koalicijska vlada postigla je dogovor o reformi njemačkog izbornog zakona koja bi broj zastupnika Bundestaga ograničila na 630, potvrdili su predstavnici savezne vlade.

“Umjesto sadašnjih 736 zastupnika u budućnosti bi Bundestag trebao imati najviše 630 članova”, predviđa nacrt zakona o kojem bi trebalo glasati do kraja tjedna. Reforma se temelji na presudi Ustavnog suda iz 2008. u kojoj je od vlade zatražena promjena izbornog prava kojom bi se spriječilo gomilanje tzv. dodatnih mandata.

Dodatni mandati nastaju kada jedna stranka dobije više direktnih mandata nego što joj prema glasovima koji idu stranci pripada. Na parlamentarnim izborima birači u Njemačkoj daju dva glasa: jedan za kandidata i jedan za stranku.

Na posljednjim izborima 2021. broj zastupnika Bundestaga povećao se na rekordnih 736. Nakon izbora 2013. broj zastupnika je još iznosio 631. Reforma predviđa ograničenje dodatnih mandata na 32.

Nezadovoljstvo nacrtom najavile su manje stranke u Bundestagu, prije svega Kršćansko-socijalna unija (CSU), koja predstavlja demokršćane iz Bavarske, te stranka Ljevica koja je proizišla iz nekadašnje socijalističke stranke Istočne Njemačke i koja je u ovaj saziv ušla isključivo zahvaljujući dodatnim mandatima.

”Izbornom reformom vladajuća koalicija izbacuje Ljevicu iz Bundestaga i time ispunjava želju desno-populističke Alternative za Njemačku”, rekao je zastupnik Ljevice Jan Korte.

Predsjednik CSU-a i bavarski premijer Markus Soeder je najavio tužbu pred Ustavnim sudom u slučaju da izborni zakon prođe parlamentarnu proceduru. Prema novom zakonu CSU bi u većim bavarskim gradovima poput Muenchena ili Nuernberga izgubio direktne mandate.

Komentirajte prvi

New Report

Close