Benettoni posljednja šansa za spas posrnule nacionalne zrakoplovne kompanije

Autor: Tomislav Pili , 12. srpanj 2019. u 05:11
Foto: Reuters

Rim do ponedjeljka mora pronaći rješenje za nacionalnog prijevoznika.

Poznata talijanska obitelj industrijalaca Benetton posljednja je šansa za spašavanje nacionalne zrakoplovne kompanije Alitalia, a vlada se nada da će dogovor postići do ponedjeljka. Kako piše poslovni list Il Sole 24 Ore čije navode prenosi Reuters, infrastrukturna kompanija Atlantia u vlasništvu Benettona razmatra kupnju između 35 i 40 posto udjela u Alitaliji.

Spasilački paket

Atlantia bi uložila oko 300 milijuna eura, što je iznos koji nedostaje u vladinom “spasilačkom paketu” za posrnulog prijevoznika. Moguće sudjelovanje Atlantije potvrdio je i potpredsjednik vlade i ministar industrije Luigi Di Maio u objavi na Facebooku. Atlantia je odbila komentirati medijske napise. Međutim, izvjesno je da talijanskoj vladi istječe vrijeme u pronalaženju rješenja za Alitaliju koja treba pomoć već treći put u posljednjih deset godina.

Navodno Di Maio već mjesecima izrađuje plan čija je okosnica državna željeznička kompanija Ferrovie dello Stato. Toj je kompaniji namijenjena uloga strateškog partnera, a američki prijevoznik Delta Airlines trebao bi preuzeti između 10 i 15 posto udjela. Međutim, Amerikanci će se, prema tvrdnjama lista Il Messaggero, povući ako se ne “ukrca” i treći partner, odnosno Atlantia.

Nema produženja

Vlada je prošlog mjeseca po četvrti put pomaknula rok državnim željeznicama za prezentaciju obvezujuće ponude za zračnog prijevoznika. Novi rok istječe 15. srpnja, a Luigi Di Maio je novinarima izjavio kako još jednog produženja ne može biti. “Moramo postići dogovor u ponedjeljak”, istaknuo je Di Maio.

Podsjetimo, odnosi između vlade i Atlantije nisu baš idilični od lanjskog urušavanja mosta Morandi u Genovi kada je poginulo 43 ljudi. Vlada je tada optužila Atlantiju – koncesionara mosta – za loše održavanje, što je kompanija odbacila. No, izgleda da će sada Di Maio morati povući prijetnju da će Atlantiji oduzeti koncesiju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close