Poznati proizvođač automobila ima najnoviji neočekivani ‘izvozni proizvod’

Autor: Tomislav Pili , 30. ožujak 2021. u 10:43
REUTERS/Yves Herman

Čak i u Švedskoj koja se ponosi kulturom jednakosti svega trećina očeva koristi pravo da šest mjeseci ostane doma s djecom

Švedski proizvođač automobila Volvo od travnja će omogućiti plaćeni porodiljni dopust očevima u svim državama u kojima posluje. Tako će tu povlasticu koju omogućuje švedska vlada imati svih 40.000 radnika Volva, neovisno o spolu ili lokaciji. Kako je za Bloomberg pojasnio izvršni direktor Hakan Samuelsson, radnici će imati pravo na 24 tjedna dopusta tijekom kojeg će dobivati 80 posto plaće. To je inicijativa koja cilja stvaranje “kulture koja podržava jednakopravno roditeljstvo”, kazao je Samuelsson.

“Kada roditelji imaju podršku u ravnoteži između posla i obitelji, to pomaže u zatvaranju rodnog jaza i omogućuje svakome razvoj karijere”, istaknuo je šef kompanije u priopćenju. Povlastica koju će svojim zaposlenicima omogućiti kompanija rezultat je iskustava pilot-programa koji je proveden u tvornicama u Europi. Naime, 46 posto muških zaposlenika Volva prijavilo se tijekom tog programa za porodiljni dopust. Inače, čak i u Švedskoj koja se ponosi kulturom jednakosti svega trećina očeva koristi pravo da šest mjeseci ostane doma s djecom.

Stoga će Volvo ovu mogućnost (budućim) zaposlenicima prezentirati kao standard na koji mogu računati. Šefica operativnog poslovanja Hanna Fager ističe kako će ovom politikom Volvu biti lakše privući talentirane zaposlenike te pripremiti kompaniju za tektonske promjene kroz koje prolazi cijela automobilska industrija.

Komentirajte prvi

New Report

Close