Bayeru i treći put odbačena žalba oko odštete od 87 milijuna dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 10. kolovoz 2021. u 22:00
Sud nije uvažio argumente njemačke kompanije oko štetnosti herbicida Roundup/REUTERS

Sud u San Franciscu u ponedjeljak je ponovno podržao presudu da je Bayer kriv za rak od kojeg su oboljeli bračni par Alberta i Alva Pilliod.

Sud u SAD-u treći je put odbacio žalbu njemačkog farmaceutskog diva Bayera na presudu kojom je njegov herbicid Roundup proglašen kancerogenim.

Sud u San Franciscu u ponedjeljak je ponovno podržao presudu da je Bayer kriv za rak od kojeg su oboljeli bračni par Alberta i Alva Pilliod, prenosi agencija dpa. Sud u Kaliforniji osudio je Bayer 2019. godine, a tvrtka je trebala platiti odštetu Pilliodima uz kazne od ukupno 2 milijarde dolara.

Bila je to osma najveća odšteta zbog pogreške u nekom proizvodu u američkoj povijesti. Žalbeni sud je kasnije smanjio taj iznos na 86,7 milijuna dolara.

“S poštovanjem se ne slažemo s odlukom suda jer presuda nije u skladu s dokazima koji su pokazani tijekom procesa“, rekao je glasnogovornik firme.

“Monsanto sada razmatra pravne opcije za ovaj slučaj“, dodao je glasnogovornik. “I dalje stojimo iza toga da je Roundup siguran, a to dokazuju i četiri desetljeća znanosti i procjena vodećih svjetskih regulatora u svijetu koji su potvrdili njegovu sigurnost“, naglasio je glasnogovornik.

Bayer je nedavno rezervirao dodatnih 4,5 milijarde dolara za tisuće tužbi zbog štetnosti Roundupa. Time su ukupne rezerve za ovaj slučaj dosegle više od 16 milijardi dolara.

Četvrta parnica počela je prošlog tjedna u San Bernardinu. Podsjetimo, njemačka je kompanija “naslijedila” pravnu bitku oko Roundupa 2018. kada je za 63 milijarde dolara preuzela Monsanto. Američka kompanija počela je proizvoditi taj herbicid još u 70-ima.

Komentirajte prvi

New Report

Close