BAT otpisuje 31,5 mlrd. dolara američkih brendova cigareta

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2023. u 22:00
Tradicionalno tržište na dulji rok nema budućnost, priznao je BAT/Reuters

BAT-ov potez vremenski se poklopio s uvođenjem sve strožih propisa i s pojačanom svijesti o zdravstvenim rizicima pušenja.

Multinacionalni duhanski div British American Tobacco (BAT) najavio je otpis 25 milijardi funti (31,5 milijardi dolara) vrijednosti skupine američkih brendova cigareta, priznavši u srijedu da njegovo tradicionalno tržište na dulji rok nema budućnost.

BAT-ov potez vremenski se poklopio s uvođenjem sve strožih propisa i s pojačanom svijesti o zdravstvenim rizicima pušenja, što pogađa tradicionalno poslovanje duhanskih kompanija kroz smanjeni obujam prodaje cigareta na nekim tržištima.

Vlasnik Tvornice duhana Rovinj (TDR) također je ukazao na gospodarske izazove u SAD-u, gdje dio potrošača zbog poskupljenja prelazi na jeftinije brendove, ali i na popularnost e-cigareta za jednokratnu upotrebu, inače zabranjenih zakonom, napominju.

Proizvođač cigareta Lucky Strike i Dunhill odlučio prebaciti vrijednost brendova Newport, Camel, Pall Mall i Natural American Spirit, prema navodima glasnogovornika, u bilančnu stavku rezerviranu za proizvode s ograničenim vijekom trajanja, od 30 godina.

To će, kažu, rezultirati troškom otpisa od oko 25 milijardi funti (31,5 milijardi dolara) koji će knjižiti u ovoj godini.

Izvršni direktor Tadeu Marroco opisao je taj potez računovodstvenim hvatanjem koraka s realnošću. Iako ne vjeruje da će cigarete nestati za 30 godina, naglašava da više nije moguće pravdati vremenski neograničenu bilančnu vrijednost tih marki cigareta od oko 80 milijardi dolara.

Iz BAT-a dodaju i da će iduće godine početi s amortizacijom preostale vrijednosti američkih brendova klasičnih cigareta. To znači da će BAT prvi u redovima velikih proizvođača cigareta priznati da vrijednost njegovih marki duhanskih proizvoda nije ‘vječna’, primjećuje Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close