Barroso: Pregovori sa SAD-om o trgovinskom partnerstvu do ljeta

Autor: Tomislav Oharek , 13. lipanj 2013. u 22:01
EU će na sastanku G8 predstavljati Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog vijeća i José Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije/EPA

Slobodna i neometana međunarodna trgovina ključni je pokretač razvoja i zaposlenosti, ističe José Manuel Barroso, predsjednik EK.

Skupina industrijski najrazvijenijih i gospodarski najmoćnijih zemalja svijeta, G8, sastat će se na summitu u Sjevernoj Irskoj 17. i 18. lipnja. Glavne teme ovogodišnjeg sastanka čelnika SAD-a, Kanade, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Japana bit će trgovina i gospodarstvo, oporezivanje te transparentnost. Europsku uniju će na sastanku predstavljati Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog vijeća i José Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije.

"Slobodna i neometana međunarodna trgovina ključni je pokretač razvoja, zaposlenosti i razvoja. Europska unija oduvijek je promicala slobodnu trgovinu i sustav multilateralnosti. Dok smo neumorno radili na postizanju napretka po pitanju napretka u ključnim područjima pregovora u Dohi, istodobno smo produbljivali trgovinske i ekonomske odnose s brojnim državama i regijama diljem svijeta. Najrecentniji primjeri toga su trgovinsko i investicijsko partnerstvo sa SAD-om, o kojem želimo početi pregovarati prije ljeta te pregovori o slobodnoj trgovini s Japanom", istaknuo je Barroso uoči sastanka G8, čije članice zajedno čine 66,5% svjetskog gospodarstva.

 

1000milijardi

eura EU godišnje gubi zbog porezne evazije

Pritom je naglasio kako bilateralni ugovori koje je pokrenuo i zaključio EU nisu u koliziji s predanošću Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i planu zacrtanom na sastanku te organizacije u Dohi. Što se, pak, tiče oporezivanja, Barroso smatra kako je summit u Lough Erneu prilika da svi udruže snage kako bi se učinkovitije borili s poreznom evazijom u Europi, ali i globalno.

"Hvatanje u koštac s tim problem prvenstveno je pitanje pravednosti. U gospodarski teškim vremenima nužno je rasteretiti poštene porezne platiše i kompanije te prisiliti da odgovaraju one koje ne poštuju pravila igre. Porezna evazija EU godišnje stoji 1000 milijardi eura, kolika je vrijednost sedmogodišnjeg proračuna EU. Taj novac mora biti dostupan kako bi se uložio u obrazovanje, unapređivanje vještina, zdravstvenu skrb te infrastrukturna ulaganja, podjednako u razvijenim kao i zemljama u razvoju. U EU jačamo arsenal za borbu s tim problemom, no potrebno je dogovoriti suradnju na globalnoj razini. EU će snažno podržati svaki trud prema novim multilateralnim standardima, a vjerujemo da naša legislativa može biti važna referenca za borbu s poreznom evazijom", poručio je Barroso.

 

Barroso

Poljoprivreda i sigurnost opskrbe hranom nama su i dalje prioriteti razvojne suradnje

Glede, pak, transparentnosti predsjednik EK poručuje kako je nadogradnja postojećih direktiva EU usmjerena k tome da vlade i kompanije koje se bave naftom, plinom, rudarstvom i šumarstvom budu odgovornije i štite građane diljem svijeta od nepoštene raspodjele njihovog nacionalnog bogatstva."Poljoprivreda i sigurnost opskrbe hranom nama su i dalje prioriteti razvojne suradnje. EU osigurava više od polovice pomoći koja se globalni dijeli, a samo za poticanje poljoprivrede i sigurnosti opskrbe hranom godišnje dajemo oko milijardu eura", zaključio je Barroso.

Teme

Od Sirije i Malija do Koreje

Na summitu G8 čelnici članica će raspravljati i o međunarodnim i sigurnosnim pitanjima, krizi u Siriji, napetosti na Korejskom poluotoku i situaciji u Maliju.

Komentirajte prvi

New Report

Close