Bank Austria povećala tromjesečnu dobit, likvidirala mirovinsku štednju zaposlenika

Autor: Poslovni.hr , 10. veljača 2016. u 12:57
Foto: Thinkstock

Dužnost poslovnog direktora BA preuzet će Romeo Collina, trenutno zamjenik predsjednika uprave Zagrebačke banke.

Bank Austria (BA), članica talijanske grupe UniCredit, preliminarno je u srijedu izvijestila da je povećala dobit u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju nakon što je likvidirala mirovinsku štednju tisuća zaposlenika koje namjerava prebaciti u državni mirovinski fond.

Njihova je neto dobit u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju iznosila 664 milijuna eura i premašila je ukupnu dobit u prethodna tri tromjesečja zahvaljujući "pozitivnom efektu u iznosu 317 milijuna eura, zabilježenom u sklopu troškova restrukturiranja".

Glasnogovornik BA kazao je da se pozitivan efekt najvećim dijelom može pripisati likvidaciji mirovinske štednje zaposlenika koje banka u sklopu mjera smanjenja troškova namjerava prebaciti u državni mirovinski fond, prenosi Reuters.

U cijeloj je 2015. godini bančina neto dobit ostala gotovo na razini godine ranije i iznosila je 1,33 milijarde eura. U banci koja je dosada vodila Unicreditovo poslovanje u srednjoj i istočnoj Europi ukazuju na izazovne uvjete poslovanja, uključujući tvrdokorno niske kamatne stope. Ekonomske su prilike pak većim dijelom bile pozitivne, dodaju.

Prošlu je godinu u bančinom poslovanju obilježio negativan efekt u iznosu 367 milijuna eura, povezan s prodajom poslovanja u Ukrajini, te novi bankovni porezi i trošak konverzije kredita u švicarskim francima u eurske kredite u Hrvatskoj.

"U kombinaciji s posebnim zakonima kojima je naknadno promijenjena regulativa poslovanja na trošak jedne strane, konkretno banaka, to (bankovni propisi i ostali troškovi) uvelike premašuje limite izvedbenih kapaciteta", kazao je u priopćenju izvršni direktor na odlasku Willibald Cernko.

Njega će početkom ožujka na toj dužnosti zamijeniti Robert Zadrazil koji  će upravljati svim odjelima osim onog za korporativno i investicijsko bankarstvo, najavljeno je krajem prošlog tjedna iz Bank Austria. U sklopu opsežnog preustroja poslovanje u istočnoj i srednjoj Europi preuzet će milanska središnjica UniCredita. Trenutno tim odjelom upravlja Carlo Vivaldi koji će prijeći u Milano do kraja godine.

Dužnost poslovnog direktora BA preuzet će Romeo Collina, trenutno zamjenik predsjednika uprave Zagrebačke banke. Na njegovo će pak mjesto u ZABA-i doći aktualni izvršni direktor UniCredit Banka u Srbiji Claudio Cesario.

Komentirajte prvi

New Report

Close