Banatsku trsku izvoze Nijemcima

Autor: Poslovni dnevnik , 27. siječanj 2020. u 21:59
Foto: pd

Cjelokupna proizvodnja ide u izvoz.

U okolici banatskog mjesta Belog Blata, u općini Zrenjanin, godišnje se posječe više od sto tisuća snopova trske koja se koristi za pokrivanje krovova, proizvodnju štukatura i ploča za izolaciju. Godišnje se iz tog kraja izveze oko 50 šlepera kvalitetne trske.

Ta biljka se siječe uglavnom za vrijeme zime. Nekada se to radilo ručnim kosama, zatim kosačicama, a u posljednje vreme kombajnima, što znatno olakšava i ubrzava posao. Za razliku od prošlogodišnje zime koja je obilovala snijegom, ovi siječanjski dani su idealni za sječu, piše Blic. Erne Ladvanski iz Belog Blata kaže da je vrijeme izuzetno lijepo, nema magle, nema inja, trska je suha, idealna za košenje.

“Radit ćemo do navečer punom parom”, kaže Ladvanski ističući da kombajn zamjenjuje desetak radnika.

Najveći problem u ovoj proizvodnji je nedostatak mlađih radnika. Za vrijeme cijele sezone otvoren je natječaj za zapošljavanje, ali nema zainteresiranih, jer su mladi uglavnom otišli u inozemstvo tražeći bolje poslove. Među rijetkima koji su ostali je Ferko Dvorsk (21), koji kaže da ostaje u selu, jer taj posao nije težak. Zaposleni kažu da je ovo klimatski najpovoljnija godina u proteklom desetljeću i očekuju dobre rezultate. “Plan je kao i svake godine, očekujemo 60.000 snopova, ne mogu to precizno tvrditi, ali sam optimist, mislim da je to ove godine realno, a može biti i malo više. Trska kao i do sada završava u Njemačkoj, 100 posto naše proizvodnje izvozimo u tu zemlju”, kaže Nebojša Superov, direktor tvrtke Jedinstvo iz Belog Blata.

Trsku sijeku uglavnom muškarci, dok u pogonu rade isključivo žene, posao je normiran, ali to za 30-ak radnica nije problem.

Komentirajte prvi

New Report

Close