Kao nekad nafta: ‘Mislim da je vrlo vjerojatno da ćemo u idućih 12 mjeseci vidjeti novu rekordnu cijenu’

Autor: Tomislav Pili , 27. ožujak 2023. u 12:41
Posljednjih nekoliko tjedana globalne zalihe pale su na najnižu razinu od 2008. godine/REUTERS

Najtraženijim industrijskim metalom trguje se po 30 posto višoj cijeni nego lani.

Globalna industrija ozbiljno se zahuktava, s obzirom na prognoze skoka cijene jedne od najznačajnijih sirovina.

Kako navodi Financial Times, analitičari Trafigure, vodećeg svjetskog trgovca metalima, očekuju da će cijena bakra ove godine dosegnuti rekordnu razinu uslijed obnove potražnje kineske industrije. To bi moglo dodatno iscrpiti ionako niske zalihe bakra.

Kao nekad nafta
Kao što je poznato, bakar je praktički nezaobilazna sirovina za funkcioniranje moderne industrije i primjenjuje se od proizvodnje električnih uređaja do građevinarstva. Međutim, posljednjih nekoliko tjedana globalne zalihe pale su na najnižu razinu od 2008. godine, što ostavlja malo prostora ako potražnja iz Kine nastavi rasti.

Tromjesečni ugovori za isporuku koji se uzimaju kao mjerilo kretanja na tržištu bakra trenutno se kreću na 9000 dolara za tonu. To je 30 posto viša cijena u odnosu na lanjsko proljeće kada je cijena bakra oštro pala zbog bojazni da će ruska agresija na Ukrajinu koja je dovela do skoka cijene energenata bitno smanjiti potražnju za industrijskim metalima.

Kostas Bintas, voditelj trgovanja metalima i mineralima u Trafiguri, kaže kako će cijena bakra vjerojatno nadmašiti dosadašnji rekord od 10.845 dolara za tonu postignut u ožujku 2022. te se možda popeti sve do 12.000 dolara.

“Mislim da je vrlo vjerojatno da ćemo u idućih 12 mjeseci vidjeti novu rekordnu cijenu”, dodao je Bintas tijekom panela na FT-ovoj konferenciji o sirovinama u Lausannei. U američkoj banci Goldman Sachs očekuju da će se zalihe bakra istopiti do trećeg tromjesečja ove godine ako Kina nastavi uvoziti taj metal tempom zabilježenim u veljači.

Prema podacima te banke, kineska potražnja prošloga je mjeseca bila viša za 13 posto na godišnjoj razini, zahuktavanjem industrije nakon lunarne Nove godine. U Goldman Sachsu očekuju da će kratkoročno cijena bakra dosegnuti 10.500 dolara za tonu, a do 2025. mogla bi dosegnuti i 15.000 dolara.

Prema riječima Jeffreyja Curriea, šefa analize tržišta sirovina u toj banci, bakru se sada događa ono što je nafta prolazila tijekom 2000-ih. Pri tome misli na tadašnji jaz između ponude i potražnje od 5 posto što je dovelo do porasta cijene barela Brent nafte sa 20 na gotovo 150 dolara. U ovom desetljeću jaz između ponude i potražnje u slučaju bakra iznosi čak 15 posto.

Što se tiče ove godine, bakru je najviše porasla cijena među industrijskim metalima, za 6 posto. Ostali metali, poput cinka ili nikla, su pojeftinili. Međutim, postoje i analitičari koji smatraju da cijene sirovina nisu usred trenda rasta. Guillaume de Dardel, analitičar švicarskog trgovca metalima Mercuria, kaže da sadašnje cijene “ne odražavaju u potpunosti pretpostavke o šokovima ponude i potražnje u budućnosti”.

Spor razvoj rudnika
Ako je suditi po izjavama predstavnika rudarske industrije, značajno povećanje proizvodnje u bliskoj budućnosti nije za očekivati. Rudarski magnat Robert Friedland kazao je FT-u da mu je trebalo 28 godina kako bi razvio rudnik Kamoa-Kakula u DR Kongu, koji bi do kraja iduće godine trebao proizvoditi 650.000 tona bakra godišnje. S&P Global procjenjuje da će se do 2030. u svijetu godišnje trošiti 40 milijuna tona bakra, nasuprot 25 milijuna tona u 2021. godini.

S druge strane, najveća rudarska kompanija na svijetu, BHP, smatra da će se nestašica bakra i skok njegove cijene osjetiti tek pri kraju ovog desetljeća. Naime, novi rudnici u Peruu, Čileu i DR Kongu osigurat će dovoljnu opskrbu tržišta u iduće dvije do tri godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close