Azijsko-pacifički pad transakcija za više od 30% ispod vrhunca iz 2021.

Autor: Mladen Miletić , 06. srpanj 2022. u 22:00
Foto: Reuters

Očekuje se da će u strategijama rasta poduzeća do kraja 2022. preuzimanja igrati važnu ulogu.

Iako su se aktivnosti spajanja i preuzimanja usporile u prvoj polovici 2022. godine, zapravo su se vratile na razine prije pandemije koje su u prosjeku iznosile oko 25.000 transakcija po polovici kalendarske godine, resetiranje spajanja i preuzimanja događa se u svim većim regijama, a prema PwC-ovom istraživanju “Global M&A Industry Trends: 2022 Mid-Year Update” očekuje se da će sklapanje transakcija igrati važnu ulogu u strategijama rasta poduzeća tijekom sljedećih šest mjeseca.

Azijsko-pacifička regija doživjela je najveći pad, s opsegom i vrijednošću transakcija za više od 30% ispod vrhunca iz 2021., uglavnom zbog makroekonomskih prepreka i nedavnih ograničenja povezanih s pandemijom nametnutih u nekoliko velikih gradova u Kini.

Četiri megatransakcije

Vrijednosti spajanja i preuzimanja također su pale na slične razine kao prije pandemije, a vrijednosti transakcija u prvoj polovici 2022. od približno 2 bilijuna dolara gotovo su dvostruko veće od onih zabilježenih u prvoj polovici 2020., što je razdoblje koje je također iskusilo visoke razine neizvjesnosti oko gospodarskih uvjeta. Ukupan broj megatransakcija na globalnoj razini (onih čija je vrijednost veća od 5 milijardi američkih dolara) smanjio se za trećinu. Međutim, prva polovica 2022. nije bila potpuno lišena velikih transakcija; zapravo su provedene četiri u vrijednosti većoj od 50 milijardi američkih dolara, u usporedi sa samo jednom transakcijom u cijeloj 2021. godini.

Globalni privatni kapital koji su ulagači namijenili ulaganjima, ali nisu još usmjerili na konkretne investicije, dosegnuo je u lipnju 2022. rekordnih 2,3 bilijuna dolara, što je trostruko više od iznosa koji je postojao na početku globalne financijske krize. Ovaj rast kapitala objašnjava zašto se udio privatnog kapitala u M&A povećao s otprilike jedne trećine ukupne vrijednosti transakcija prije pet godina, na gotovo polovicu ukupne vrijednosti transakcija danas.

Rastući troškovi i stope

No, privatni kapital nije imun na nestabilnost tržišta i rastuću neizvjesnost. Will Jackson-Moore, globalni voditelj usluga povezanih s privatnim kapitalom, dugotrajnom materijalnom imovinom i državnim fondovima i partner u PwC-u Velikoj Britaniji kaže: “Poduzeća privatnog kapitala suočavaju se s izazovima zbog rastućih troškova i kamatnih stopa, ugovornih multiplikatora na javnim tržištima i pada povjerenja potrošača te će se morati usredotočiti na sve sofisticiranije strategije stvaranja vrijednosti poput digitalne transformacije i replatformiranje u oblaku zajedno s oštrim fokusom na suočavanje s inflatornim povećanjem troškova kako bi se ostvarili povrati.”

Komentirajte prvi

New Report

Close