Avioprijevoznici snizili prognozu dobiti u 2014.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. ožujak 2014. u 13:08
Foto: Thinkstock

Globalna zrakoplovna industrija snizila je prognozu dobiti zbog poskupljenja kerozina, upozorivši i na neizvjesnost koju stvaraju financijska politika Venezuele, napetost oko Ukrajine i nestali malezijski zrakoplov.

Globalna zrakoplovna industrija snizila je danas prognozu dobiti za 2014. godinu zbog poskupljenja kerozina, upozorivši i na neizvjesnost koju stvaraju financijska politika Venezuele, napetost oko Ukrajine i nestali malezijski zrakoplov.

U ovoj godini IATA tako očekuje ukupnu dobit zrakoplovnih kompanija u visini 18,7 milijardi dolara, u odnosu na rekordnih 19,7 milijardi procijenjenih u prosincu.

Kao razlog čelnik IATA-e Tony Tyler navodi više cijene goriva nego što se ranije očekivalo. I nova je procjena iznad dosadašnjeg rekorda od 17,3 milijarde dolara ostvarenog u 2010. godini.

Tyler je u razgovoru s novinarima napomenuo da izazov za industriju predstavlja i odluka kojom je Venezuela onemogućila zrakoplovnim kompanijama repatrijaciju 3,7 milijardi dolara dobiti. Dodatni su faktori neizvjesnosti i nestabilnost u Ukrajini zbog koje rastu cijene nafte i nestanak zrakoplova Malaysia Airlinesa u jugoistočnoj Aziji.

Komentirajte prvi

New Report

Close