Musk uspio sklopiti veliki posao. Otvoren mu je put na novo veliko tržište

Autor: Tanja Ivančić , 01. svibanj 2024. u 08:38
Foto: Reuters

Elon Musk dogovorio je ključnu licencu za mapiranje i prikupljanje podataka.

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, odradio je uspješan posjet Kini, sudeći prema izvješćima tamošnjih medija i izvorima Reutersa. Musk je sklopio bitan posao s Baiduom, a preostaje mu još da dobije i ključno odobrenje kineskih vlasti, što bi mu otvorilo put da električna Teslina vozila s posljednjom verzijom autopilota lansira i na kinesko tržište.

Naime, Baidu, najveća kineska tvrtka za pretraživanje interneta i Tesla postigli su dogovor da se američkoj automobilskoj tvrtki odobri pristup Baiduovoj licenci za mapiranje odnosno za prikupljanje podataka na kineskim javnim cestama, prenosi Reuters te nastavlja kako i taj ugovor uklanja i posljednju regulatornu prepreku da Teslin sustav pomoći vozaču – Full Self Driving (FSD), bude lansiran u Kini.

Usklađen s regulativom

Svi inteligentni sustavi vožnje moraju dobiti licencu za mapiranje prije nego što mogu voziti na javnim cestama. Strane tvrtke moraju sklopiti partnerstvo s domaćim tvrtkama koje su dobile licencu. Baidu je među desetak tvrtki koje su ga osigurale, pojašnjava Reuters.

S licencom za usluge mapiranja, Tesla će moći legalno koristiti svoj FSD softver na kineskim cestama, a njegove flote mogu prikupljati podatke o okolini vozila, kao što su rasporedi cesta, prometni znakovi i obližnje zgrade. Kako navodi Reuters nije još posve jasno hoće li prikupljeni podaci pripadati Tesli ili Baiduu.

Uspješan primjer suradnje

Musk se sastao i s kineskim premijerom Li Qiangom, koji je pohvalio razvoj Tesle u Kini te ga naveo kao uspješan primjer američko-kineske gospodarske i trgovinske suradnje.

Usto, američki proizvođač automobila dobio je ključnu podršku i to od vrhunske kineske automobilske udruge koja je ustvrdila da su Teslini automobili Model 3 i Y među modelima koji su u skladu s kineskim zahtjevima za sigurnost podataka, piše Reuters.

Inače, sigurnost podataka i usklađenost bili su razlozi zbog kojih američki proizvođač električnih vozila, koji je prije četiri godine izbacio najautonomniju verziju svog softvera, FSD još uvijek ga nije učinio potpuno dostupnim u Kini, svom drugom najvećem tržištu na svijetu. Kineski regulatori, naime, od 2021. godine zahtijevali su od Tesle da pohranjuje sve podatke koje prikuplja njegova kineska flota u Šangaju, ali ne i prenošenje u Sjedinjene Države.

Tijekom posjeta Musk se sastao i s kineskim premijerom Li Qiangom, koji je pohvalio razvoj Tesle u Kini te ga naveo kao uspješan primjer američko-kineske gospodarske i trgovinske suradnje. Ono što Elonu Musku još treba jest odobrenje za prijenos podataka prikupljenih u zemlji u inozemstvo za obuku algoritama za svoje tehnologije autonomne vožnje, tvrdi izvor Reutersa.

Burzovni analitičari kapitala u Wedbushu, investicijskoj kuću, nazvali su nenajavljeni posjet Muska Kini “velikim trenutkom za Teslu”. Jer konkurentski kineski proizvođači automobila i dobavljači kao što je XPeng i Huawei Technologies nastoje steći prednost nad Teslom uvođenjem sličnog softvera.

Oduševljeni analitičari

Hu Xijin, bivši urednik državnog tabloida Global Times koji redovito objavljuje postove u prilog kineskom službenom stajalištu, rekao je na svom Weibo profilu da je Tesla jedini proizvođač automobila financiran iz inozemstva koji je ispunio kineske zahtjeve za usklađenost podataka i kazao da će to utrti put da Tesla automobili uđu u prostore u vlasništvu vladinih agencija i državnih tvrtki diljem Kine.

“Ovo nije samo napredak u Kini, već i značajna demonstracija za cijeli svijet u rješavanju pitanja sigurnosti podataka”, rekao je Xijin.

“Ako Musk uspije dobiti i odobrenje od Pekinga za prijenos podataka prikupljenih u Kini u inozemstvo, to će uistinu biti ‘game changer’ za ubrzanje obuke njegovih algoritama za njegovu autonomnu tehnologiju na globalnoj razini”, rekao je Wedbushov analitičar Dan Ives, prenosi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close