Austrijski ulagač i Ikea u Lendavi zapošljavaju 600 osoba

Autor: Poslovni dnevnik , 06. travanj 2017. u 13:57
Posao u staklenicima naći će i radnici iz Mađarske i Hrvatske/FOTOLIA

Tvrtka Herneth Gartenbau ima sjedište u Grazu i jedna je od najvećih austrijskih hortikulturnih kompanija.

U Lendavi, u Sloveniji, priprema se općinski prostorni plan za plastenike za organsku proizvodnju hrane i logistički centar Ikee na više od 30 hektara, gdje će austrijska hortikulturna tvrtka Herneth Gartenbau s partnerskom tvrtkom Ikea Europa zaposliti oko 600 ljudi, a investicija je vrijedna 75 milijuna eura.

Općina Lendava dobila je, naime, inicijativu austrijske tvrtke koja želi na njihovom zemljištu u poslovno-industrijskoj zoni izgraditi staklenike i logistički centar. Tvrtka Herneth Gartenbau ima sjedište u Grazu i jedna je od najvećih austrijskih hortikulturnih kompanija koja na 20 hektara zemljišta ima 180 zaposlenika, a vlasnik se također bavi i prijevozom, piše Siol.net. "Projekt je uklađen sa svim zainteresiranim stranama, uzimajući u obzir i korištenje geotermalne energije i plina, koje su dostupni u neposrednoj blizini, pa je uključen i Petrol.

 

75 milijuna

eura vrijedna je investicija u Lendavi

Početkom sljedeće godine mogli bi početi postavljati staklenike i do kraja godine zaposliti oko 600 ljudi", kaže voditelj projekta Stanko Gjerkeš, inače zamjenik gradonačelnika Lendave. Zemljište na kojem će se graditi, gotovo u cijelosti je u vlasništvu Fonda za poljoprivredno zemljište i šume Republike Slovenije, a nije mu potrebno mijenjati namjenu, jer će budući objekti biti namijenjeni poljoprivrednoj proizvodnji.

Ugovor za korištenje zemljišta do 2020. godine ima Kmetijsko gospodarstvo Lendava, iz koje kažu da se ne protive ulaganju, ali očekuju odgovarajuću naknadu za gubitak prihoda za tri godine. Projekt će za Lendavu značiti mnogo kada je riječ o smanjenju nezaposlenosti u tom kraju, koja je krajem prošle godine iznosila 19 posto, ali potreban broj radnika neće pronaći tako da je sigurno da će doći iz obližnjih mađarskih i hrvatskih regija. Stranci su, pritom, spremni raditi za nižu plaću. 

Komentirajte prvi

New Report

Close