Austrijski dobavljač Applea ipak uspio preuzeti Osram

Autor: Tomislav Pili , 09. prosinac 2019. u 22:00
Osram tvrdi da otkaza povezanih sa spajanjem neće biti do kraja 2022. godine/REUTERS

AMS je u prvom pokušaju u listopadu ponudio 41 euro za dionicu i postavio prag uspješnosti na 62,5 posto udjela.

Austrijska tehnološka kompanija AMS uspjela je u drugom pokušaju doći do većinskog paketa dionica njemačkog proizvođača rasvjete Osram za 4,6 milijardi eura.

AMS je objavio da je stekao 55 posto dionica Osrama čime je korak bliže cilju stvaranja kompanije koja će imati vodeću ulogu u sektoru autonomnih vozila.

Otpor iz Njemačke
Podsjetimo, AMS se bavi senzorima, a njegove proizvode za prepoznavanje lica koristi i Apple ugrađujući ih u iPhone. AMS je u prvom pokušaju preuzimanja Osrama u listopadu ponudio 41 euro za dionicu, a prag uspješnosti ponude postavio je na 62,5 posto udjela.

Međutim, istekom ponude nije uspio doseći taj prag, pa je u drugom pokušaju AMS snizio prag na 55 posto uz istovjetnu cijenu.

Konačni rezultat prihvaćanja ponude bit će objavljen danas, navodi Reuters. Uprava Osrama isprva nije bila oduševljena što je meta preuzimanja od strane daleko manje tvrtke, no nakon intenzivnih pregovora ipak je pristala sklopiti sporazum o poslovnoj suradnji.

"AMS je ponudio snažna jamstva o zadržavanju Osramovih zaposlenika i proizvodnih pogona, prvenstveno u Njemačkoj. Otkaza povezanih sa spajanjem, primjerice, neće biti do kraja 2022. godine", ističu iz Osrama u priopćenju. 

Slične vrijednosti
AMS je osnovan 1981. godine pod nazivom Austriamicrosystems kao austrijsko-američka mješovita kompanija. S austrijske strane iza kompanije je stajao proizvođač čelika Voestalpine koji je izlaskom u segment poluvodiča želio diverzificirati poslovanje.

Danas kompanija na burzi vrijedi 3,6 milijardi eura, zapošljava 10.000 ljudi i stvara prihode od 1,4 milijarde eura. Osram je pak desetljećima bio dio Siemensa, a samostalnost dobiva 2013. godine. Zapošljavaju 24.200 ljudi, a prošle godine prihodi su dosegli 4,1 milijardu eura.

Unatoč tome, kompanija vrijedi približno jednako kao i AMS.

Komentirajte prvi

New Report

Close