Austrija ograničava rast stanarina na tri godine

Autor: Poslovni dnevnik , 30. kolovoz 2023. u 22:00
Najam stana moći se rasti najviše pet posto godišnje, čak i ako inflacija bude veća od toga/Shutterstock

Stanarine će moći rasti najviše pet posto godišnje, čak i ako inflacija bude veća od toga.

Austrijska vlada objavila je u srijedu da će na tri godine ograničiti rast stanarina kako bi građanima pomogla s visokim troškovima života. Stanarine će moći rasti najviše pet posto godišnje, čak i ako inflacija bude veća od toga, izjavio je vicekancelar Werner Kogler.

Vladina intervencija otklonila je prijetnju 15-postotnog skoka stanarina u pojedinim segmentima tržišta u 2024., dodao je kancelar Karl Nehammer, a prenosi dpa.

Ograničenje bi se odnosilo na 1,2 milijuna stambenih ugovora u zemlji s oko 9 milijuna ljudi. Koglerova stranka Zelenih rekla je da taj broj predstavlja tri četvrtine svih ugovora o najmu.

Mjera bi trebala poduprijeti nastojanja države da obuzda pritiske na rast potrošačkih cijena. Inflacija, mjerena potrošačkim cijenama, u srpnju je bile više za sedam posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom. U lipnju je godišnja stopa inflacije porasla za osam posto.

Vlada najavljuje i pojačani pritisak na energetske kompanije kako bi se prenijele niže cijene plina i nafte na krajnje potrošače. Prema pisanju tamošnjih medija, u mjerama koje se razmatraju nalaze se cijene vinjeta za vožnju autocestama pa bi godišnja naljepnica i dalje stajala 96 eura, a ‘klimatske karte’ za javni prijevoz 1095 eura.

Najnoviji paket koalicije konzervativne Austrijske narodne stranke kancelara Nehammera i Koglerovih Zelenih dolazi dok se austrijski političari pripremaju za nacionalne izbore koji se očekuju krajem 2024.

“I dalje ćemo nastojati izravno pomagati ljudima kako bi mogli podmirivati troškove života”, naglasio je Nehammer. Izravne mjere pomoći i porezne olakšice od 2024. do 2026. stajat će proračun do 40 milijardi eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close