Austrija ima još malo vremena za odluku o lošoj banci za Hypo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. svibanj 2013. u 18:16
Foto: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

U Europskoj komisiji su zaprijetili zatvaranjem Hypoa ako njegovi operativni dijelovi ne budu prodani do kraja ove godine.

Načelna odluka o eventualnom osnivanju 'loše' banke za posrnulu Hypo Alpe Adria Bank ne mora nužno biti donesena do kraja svibnja, ustvrdio je danas guverner austrijske središnje banke a mediji su izvijestili da je za preuzimanje austrijskog ogranka zainteresirana indijska grupa Srei.

Do kraja mjeseca Austrija mora donijeti odluku o rokovima a ne i o modusu restrukturiranja, kazao je danas na rubu jedne konferencije za novinstvo Ewald Nowotny. "Za to imamo još malo vremena", dodao je.

Europsku komisiju zanima u prvom redu utječe li državna potpora banci na ravnopravno tržišno natjecanje. Zato u osnovi inzistiraju da banka više ne sklapa nove poslove, rješenje za stare obveze ne zanima ih, tumači austrijski guverner.

"Nadam se da ćemo ipak pronaći rješenje koje će uvažiti i zahtjeve Europske komisije", dodao je.

Austrija ima još tjedan dana vremena da Bruxellesu dostavi prihvatljiv plan za restrukturiranje koruške banke. U Komisiji su zaprijetili zatvaranjem Hypoa ako njegovi operativni dijelovi ne budu prodani do kraja ove godine. 'Toksičnu' imovinu i dijelove koji ne nađu kupca trebala bi prema planovima Beča preuzeti 'loša' banka.'

Bečki dnevni list Die Presse izvijestio je pak jučer, ne navodeći izvor informacije, da je za kupnju matičnog austrijskog ogranka Hypoa zainteresirana indijska grupa Srei, koja navodno za njegovo preuzimanje nudi 65,5 milijuna eura, "i nakon što je interno objavljen loš tromjesečni rezultat banke".

Konkretne brojke nisu objavljene ali potencijalni kupci dobili su ih na uvid, piše Die Presse, navodeći tek da je "banka miljama daleko od dobiti prije poreza od 16 milijuna eura u odgovarajućem razdoblju prošle godine".

Članica grupe Srei Infrastructure Finance Ltd. bavi se financiranjem infrastrukturnih projekata a njezin je čelnik Hemant Kanoria 7. svibnja na upit Reutersa da komentira odgovarajuća medijska izvješća opovrgnuo interes za Hypovu austrijsku podružnicu.

Die Presse je pak jučer u članku koji je objavljen prije današnjeg izdanja cijelog lista napisao da je Kanoria osobno doputovao u Austriju kako bi pregovarao o preuzimanju austrijskog ogranka a novi posjet planira za "kraj svibnja, početak lipnja".

"Čim grupa Srei službeno o planiranoj kupnju izvijesti Agenciju za financijska tržišta (FMA) i dostavi poslovni plan, potpisivanju sporazuma više ništa neće stajati na putu", piše "Die Presse".

Indijci navodno žele preko Hypoa pribaviti europsku koncesiju za obavljanje bankovnih poslova i tako proširiti poslovanje u Europi.

Uprava i nadzorni odbor Hypoa još nisu donijeli odluku o prodaji, kazao je na upit austrijske novinske agencije APA bančin glasnogovornik.

Komentirajte prvi

New Report

Close