Austrija donijela zakon koji se nimalo neće svidjeti Hrvatima koji tamo rade, a imaju djecu

Autor: Poslovni.hr , 28. listopad 2018. u 08:47
Foto: Getty Images

Rezultat je to novog zakona po kojem bi se pomoć za djecu isplaćena u Austriji vezala za troškove života u EU članici u kojoj dijete živi.

Djeca koja žive u Hrvatskoj, a čiji jedan ili oba roditelja rade u Austriji, od početka sljedeće godine primat će za trećinu niži dječji doplatak nego do sada. I dok je trogodišnje dijete u Hrvatskoj dosad primalo ukupan mjesečni dodatak od 172 eura, on će pasti na samo 106 eura.

Rezultat je to novog zakona po kojem bi se pomoć za djecu isplaćena u Austriji vezala za troškove života u EU članici u kojoj dijete živi. Čim je vladajuća koalicija narodnjaka (ÖVP) i slobodnjaka (FPÖ), unatoč snažnom protivljenju opozicije, ovoga tjedna uspjela progurati prijedlog u tamošnjem parlamentu, iz Bruxellesa im je stigao oštar odgovor. Europska komisija zakon je ocijenila neprihvatljivim i zaprijetila Austriji da se neće libiti pokrenuti proceduru kažnjavanja, piše Večernji list.

Austrija inzistira na indeksaciji dječjeg doplatka u skladu s troškovima života države u kojoj dijete zaista živi. Kažu kako je neodrživo da, primjerice, djeca u Mađarskoj mjesečno primaju 39 eura, u Poljskoj 28, Slovačkoj 24, a u Rumunjskoj 20 eura, dok njihovi kolege iz vrtića ili razreda čiji roditelji rade u Austriji dobivaju višestruko više iznose. S druge strane, doplatak za djecu u državama s višim troškovima života, bio bi uvećan.

No kako je takve djece manje, Austrija bi ovim zakonom srezala godišnja davanja za djecu za više od 100 milijuna eura. Na vrhu liste zemalja gubitnika smjestila se Bugarska, gdje će trogodišnjaci primati 76 eura, dok će najmanju razliku osjetiti djeca u Njemačkoj sa 163 eura te ona u Italija s doplatkom od 164 eura. S druge strane, najveći rast očekuje djecu iz Norveške, koja će primati 198 eura mjesečno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close