Australija zakonom o klimatskim promjenama postaje velesila obnovljivih izvora

Autor: Andrea Biggi , 18. rujan 2022. u 22:00
Australska vlada uključila se u pregovore o prvom u svijetu sporazumu o zelenom gospodarstvu sa Singapurom/Shutterstock

Vlada u Canberri 8. rujna donijela je temelj nove klimatske politike.

Australija je 8. rujna donijela povijesni zakon o klimatskim promjenama kojim šalje poruku svijetu koliko je ozbiljna u pogledu provođenja ambicioznih novih klimatskih obveza u djelo. Također pruža platformu s koje namjerava ojačati svoje vodstvo na međunarodnoj razini.

Sa novom Vladom Australija se obvezala slušati. Slušajte naše regionalne partnere i učite iz njihovih iskustava. Poruka je bila kristalno jasna. Klimatske promjene nisu apstraktna, već egzistencijalna prijetnja. Prepoznajemo klimatske promjene kao jedno od najhitnijih i gorućih pitanja našeg vremena.

Okvir za ubrzanje ulaganja
Zakonodavstvo o klimatskim promjenama temelj je na kojem počiva australska klimatska politika. Njime će se u zakon unijeti nacionalna obveza smanjenja emisije stakleničkih plinova za 43 posto ispod razina iz 2005. do 2030. godine i neto nulte razine do 2050. godine. Nadalje, pruža okvir za ubrzanje ulaganja u obnovljivu energiju, prijenos i skladištenje.

Donošenjem zakona o našim klimatskim ciljevima, Australija daje sigurnost i povjerenje industriji i ulagačima. Šaljemo najjaču moguću poruku predanosti dekarbonizaciji našeg gospodarstva i postajemo velesila obnovljivih izvora energije. To je podržano vlastitim ulaganjem.

U našem prijelazu na nultu potrošnju energije, Australija ulaže 20 milijardi dolara u modernizaciju električne mreže, povećanje udjela obnovljive energije na nacionalnom tržištu električne energije na 82 posto do 2030. godine i uvođenje naše prve strategije za električna vozila. Australija instalira stotine javnih baterija i solarnih banaka diljem zemlje i podupire proizvodnju obnovljivih izvora energije i uvođenje tehnologije niske emisije.

Donošenje ovog zakona predstavlja korak naprijed prema ostvarenju naših zajedničkih težnji – mirnom, stabilnom i prosperitetnom Indo-Pacifiku. Radit ćemo zajedno sa zemljama u regiji na izgradnji otpornog, čistog energetskog sektora i otvaranju zelenih prilika za trgovinu i ulaganja – jer naši partneri prepoznaju kako klimatske promjene nisu samo izazov s kojim se moramo zajedno suočiti, već predstavljaju prilike koje trebamo prihvatiti.

20

milijardi dolara uložit će se u zelenu energiju i strategiju za električna vozila

Australija poduzima mjere u okviru obnovljene međunarodne suradnje kako bi intenzivirala prijelaz na čistu energiju u regiji, dok s partnerima radimo na prilagodbi učincima klimatskih promjena. Sa Indonezijom radimo na uspostavi novog partnerstva za klimu i infrastrukturu vrijedno 200 milijuna dolara.

Tražimo nove, inovativne načine za olakšavanje trgovine i ulaganja u ekološka dobra i usluge u regiji i razvijamo standarde za podršku regionalnim naporima za dekarbonizaciju, uključujući pregovore o prvom u svijetu sporazumu o zelenom gospodarstvu sa Singapurom. Pomažemo u promicanju čiste energije i zelenih ulaganja u regiju i surađujemo s partnerima na jačanju politike infrastrukture, planiranja i nabave.

Australska agencija za kreditiranje izvoza, Export Finance Australia, podupire infrastrukturne projekte povezane s klimom u jugoistočnoj Aziji i nastoji i proširiti svoje djelovanje.

Prošle je godine osigurala 41 milijun dolara vrijednu potporu za komercijalni razvoj vjetroelektrana u Vijetnamu. Ovo je tek početak, a Export Finance Australia aktivno razmatra dodatne mogućnosti financiranja koje će podržati energetsku tranziciju u regiji.

Izazovi iz regije
Blisko ćemo surađivati ​​s ASEAN-om u okviru našeg novog Sveobuhvatnog strateškog partnerstva na regionalnim naporima za prelazak na nultu neto vrijednost. Također i australski poslovni subjekti obavljaju svoj dio posla.

Na primjer, australska tvrtka Sun Cable napreduje s projektom izgradnje 4200 kilometara dugog podmorskog kabela od Darwina do Singapura, kako bi se osigurala obnovljiva električna energija proizvedena iz onoga što bi moglo biti najveća svjetska solarna farma u australskoj državi Sjeverni Teritorij. Ovo je ona vrsta ambicije koju ćemo trebati kako bismo se suočili s izazovom klimatskih promjena i pripremili regiju za prosperitetniju budućnost – pokretanu čišćom i jeftinijom energijom.

Na međunarodnoj sceni nastojimo zajedno s našim pacifičkim partnerima biti domaćini konferencije Ujedinjenih naroda o klimi. Nadamo se da zajedničkim radom možemo potaknuti globalne klimatske ambicije i djelovanje, istovremeno naglašavajući poruke i izazove iz naše regije dok to činimo.

U srpnju je Australija bila domaćin inauguracijskog energetskog foruma u Sydneyju s Međunarodnom agencijom za energiju. Forum je okupio čelnike iz industrije, financija, akademske zajednice i vlade s ministrima energetike iz Indije, Indonezije, Japana, Samoe i SAD-a, s ciljem identificiranja zajedničkih izazova i prilika te niza praktičnih akcija za industriju i vlade.

U rujnu će Australija također biti domaćin Azijsko-pacifičke ministarske konferencije o smanjenju rizika od katastrofa koja će se održati u Brisbaneu. Konferencija će ugostiti izaslanike ministara iz do 40 azijsko-pacifičkih zemalja, okupljajući znanje i iskustvo kako bi se smanjio početni rizik od katastrofa prije nego što se one dogode.

Radujemo se daljnjem podržavanju rasprava o tome kako ćemo zajednički postići obim, raznolikost i sigurnost lanaca opskrbe čistom energijom u indo-pacifičkoj regiji, uključujući kroz Indo-pacifički ekonomski okvir za prosperitet. Naše zakonodavstvo o klimatskim promjenama daje jednostavnu, ali snažnu poruku, u zemlji i inozemstvu. Australija se vratila na scenu.

* Autor teksta je otpravnik poslova Veleposlanstva Australije

Komentirajte prvi

New Report

Close