Australci otkrili značajne zalihe zlata i srebra u Varešu

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2018. u 22:00
Otkriće plemenitih metala moglo bi spasiti gotovo propali BiH grad Vareš/FOTOLIA

U istraživanje minerala u BiH uloženo je vrlo malo nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Australsku burzu prethodnih tjedana iznenadio je rast kompanije Adriatic Metals nakon što je iz te kompanije objavljeno da su otkrili značajna nova nalazišta zlata, srebra i baznih metala u Srednjoj Bosni, u Varešu, pišu Nezavisne novine.

Izvanredna kakvoća rude
Kako su objavili australski mediji, vrijednost dionica te kompanije udvostručila se nakon objave otkrića iz Vareša, dok list The West Australian prenosi kako će ova spektakularna vijest na mnogobrojne načine utjecati na ekonomiju BiH. Dionice kompanije porasle su odmah nakon što je objavljeno da su s dubine od više desetaka metara iz probnih bušotina izvađeni uzorci rude koju je kompanija opisala kao "koktel visokokvalitetnih minerala".

Kompanija Adriatic Metals posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju minerala i ruda na pojedinim lokacijama općine Vareš, čija je vrijednost sada povećana za nekoliko puta nakon velikog otkrića. Na lokalitetu Rupice uzorci su pokazali da jedna tona iskopanog materijala sadrži 4,6 grama zlata, pola kilograma srebra, 7,7 posto olova, 10,8 posto cinka, 46 posto barita, te 0,9 posto bakra.

To, u praktičnom smislu znači da je Adriatic Metals upravo pronašao ogromno bogatstvo i to vrlo blizu površine zemlje u gotovo propalom BiH gradiću, objašnjavaju Nezavisne novine. "U istraživanje minerala u BiH uloženo je vrlo malo poslije završetka rata u '90-im godinama i potpisivanja Daytonskog sporazuma. Ipak, sada bi mogao biti napravljen veliki preokret, posebno uz poboljšane zakonskih temelja u 2018. godini, zbog približavanja ove zemlje EU", istaknuto je u izvještaju australske ASX burze.

S mogućim uspjehom slaže se i predsjednik kompanije Adriatic Metals Jerein Harris, koji tvrdi da je ovo otkriće uveliko pomoglo u razvoju kompanije. "Rezultati su uzbudljivi na više različitih načina. Kao prvo, otkrili smo da mineralizirani sloj vjerovatno seže dublje nego što smo mislili, a kao drugo kakvoća rude se pokazala kao izvanredna, gledajući sastav baznih i plemenitih metala", rekao je predsjednik kompanije Adriatic Metals.

Ulažu 10 milijuna dolara
Adriatic Metals je s poslovima kopanja u Varešu počeo u svibnju 2018. godine, a upravo zbog tog otkrića najavljuje se da bi australska kompanija mogla u istraživanje uložiti 10 milijuna dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close