Arktička oluja za Božić u Americi: Temperature idu do -45, očekuje se kaos

Autor: Poslovni.hr , 23. prosinac 2022. u 08:16
FOTO: Pixabay

Snježno nevrijeme koje je ovog tjedna zahvatilo SAD moglo bi u dijelove zemlje donijeti najhladniji Božić u posljednja četiri desetljeća, najavili su meteorolozi.

Tisuće letova su otkazane nakon što su američki meteorolozi tijekom jučerašnjeg dana upozorili na “potencijalno paralizirajuće vremenske uvjete u središnjim i istočnim” dijelovima zemlje, koji bi mogli stvoriti široke poremećaje u prometu tijekom blagdanskog razdoblja. “Ovo nije kao snježni dan kad ste bili dijete. Ovo je ozbiljna stvar”, poručio je američki predsjednik Joe Biden.

Zbog snažne arktičke zimske oluje upozorenja su izdana za više od 135 milijuna ljudi. Područje koje će osjetiti posljedice zimske oluje se proteže sve do Floride i američko-meksičke granice. Nacionalna meteorološka služba (NWS) je objavila da su do kraja ovog tjedna u nekim dijelovima zemlje moguće temperature od -45 stupnjeva Celzijusa.

Upozorili su na veliku opasnost od ozeblina koje nastaju kod smanjenog protoka krvi. Nedostatak tople krvi može dovesti do smrzavanja i pucanja tkiva, a u nekim slučajevima i amputacije. Meteorolozi kažu da bi zimska oluja mogla postati “ciklonalna bomba”, prenosi Index.

Ciklonalna bomba je izraz koji se daje za oluju koja se brzo pojačava, pri čemu je pad tlaka zraka najmanje 24 milibara u 24 sata. Predviđa se da će arktička zračna masa donijeti jake udare vjetra i temperaturu od -9,4 stupnjeva Celzijusa u El Paso u Teksasu, gdje brojni migranti bez dokumenata spavaju na ulicama grada.

Guvernerka države New York Kathy Hochul je proglasila izvanredno stanje uoči oluje. Hochul je izjavila da postoji opasnost od zastoja protoka vode dok kojeg dolazi kada veliki komadi leda blokiraju tok rijeke, što može uzrokovati poplave. Guverneri Kentuckyja, Sjeverne Karoline, Zapadne Virginije, Georgije i Oklahome također su proglasili izvanredno stanje, prenosi BBC.

“Ovo se apsolutno ne smije olako shvatiti”

Prognostičari pretpostavljaju da će se rekordna hladnoća i hladan vjetar danas proširiti na istočni dio zemlje, pri čemu bi moglo doći do pada značajnih količina kiše i smrzavanja “u dijelovima zapadnog Oregona i Washingtona”.

Chris Voss, direktor uprave za hitne slučajeve u okrugu Multnomah u Oregonu, rekao je kako je najveća briga strmoglavi pad temperature koji se očekuje u regiji gdje je temperatura niža od 4 stupnja neuobičajena.

Ekstremni vremenski uvjeti poklopili su se s početkom razdoblja blagdanskih putovanja. Procjene govore da gotovo 113 milijuna Amerikanaca planira putovanje dulje od 80 kilometara. Služba za praćenje letova FlightAware je objavila da je otkazano više od 1700 letova planiranih između srijede i petka, uključujući letove za i iz SAD-a, piše Guardian.

“Imali smo sjajan tjedan zahvalnosti uz minimalne smetnje. Nažalost, do Božića neće biti tako”, poručio je američki ministar prometa Pete Buttigieg. Upozorenja o hladnom vjetru i mogućnosti smrzavanja proširena su na veći dio Teksasa, Louisiane i Alabame. Iz NWS-a dodaju da ekstremna hladnoća predstavlja posebnu opasnost za stoku.

Komentirajte prvi

New Report

Close