Argentina pred testom: Kako će platiti 16 milijardi dolara bivšim dioničarima nacionalizirane kompanije?

Autor: Ana Blašković , 09. siječanj 2024. u 07:02
Argentinski predsjednik Javier Milei /Reuters

Protržišni predsjednik Javier Milei želi obnoviti izgubljenu reputacije zemlje.

Novi argentinski predsjednik Havier Milei, koji je obećao drastičan zaokret Argentine i obnovu reputacije te južnoameričke države na globalnoj pozornici, našao se pred prvim konkretnim testom svojih obećanja jer je suočen s krajnjom rokom da plati 16 milijardi dolara bivšim dioničarima nacionalizirane energetske kompanije YPF.

Prošle godine sud u New Yorku presudio je da Argentina duguje rekordni iznos dvojici nekadašnjih investitora koji su tužili državu nakon što je, tada peronistička, vlada odbila otkupiti dionice po dogovorenoj cijeni kada je izvlastila YPF 2012. godine. Njihov spor je financirao Burford Capital u zamjenu za postotak nagrade, piše Financial Times.

200

posto premašila je godišnja inflacija u 2023.

Žalba u tijeku
Dok čeka odluku o žalbi više instance, sud je naredio da do 10. siječnja odvoji dio imovine u vrijednosti oko pet milijardi dolara kao kolateral. Tužitelji kažu da će nakon tog datuma biti prisiljeni pokušati ostvariti svoja prava zapljenom argentinske imovine.

Poznavatelji slučaja, ali i ekonomsko-političke situacije, smatraju gotovo sigurnim da će Argentina propustiti taj rok. Repovi iz prošlosti mogli bi se pretvoriti u glavobolju novom, ‘protržišnom’ predsjedniku. Otkako je preuzeo dužnost u prosincu, Milei i njegovi dužnosnici više puta su naglašavali argentinsku “spremnost da plati”, ali uz ogradu da ih nestašica stabilne valute i političke prepreke sprečavaju da to učine u kratkom roku.

Tužitelji ističu da Milei nije ublažio njihovu zabrinutost da zemlja, već suočena s valovima međunarodnih parnica u zadnja dva desetljeća, ponovno izbjegava svoje obveze.

“Unatoč dobrodošlici i optimističnim izjavama novog argentinskog predsjednika, argentinski odvjetnici jasno su dali do znanja da Republika neće surađivati čak ni u osnovnim stvarima”, napisali su sucu prošli tjedan.

Argentina trenutno proživljava najgoru krizu u zadnja dva desetljeća. Godišnja inflacija premašila je 200 posto, 40 posto ljudi živi u siromaštvu, a devizne rezerve su otprilike osam milijardi dolara ‘u minusu’.

Traženi iznos od 16 milijardi dolara odgovara 32 posto državnog proračuna za 2023., kontraargument je argentinskih odvjetnika sudu u prosincu. Burford, koji kotira na burzi u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu i čiji bio udio od 16 milijardi dolara bio oko šest milijardi, obavijestio je svoje dioničare da je malo vjerojatno da će naplatiti cjelokupan iznos.

Trećina proračuna

Utuženi je iznos 16 milijardi dolara - to je točno 32 posto državnog proračuna za 2023. u zemlji u kojoj je četiri od 10 građana siromašno.

Dionice kao kolateral
Uvažavajući izvanredne okolnosti u zemlji, sud u New Yorku pristao je odgoditi izvršenje presude dok Buenos Aires ne pokuša ubrzati svoju žalbu i položi minimalnu imovinu kao kolateral.

To bi odgovaralo 26 posto dionica YPF-a koja posjeduje nacionalna vlada i plaćanja koja bi zemlja trebala početi primati od Paragvaja 2028. za hidroelektranu na granici dvije zemlje. Za prvo, prijenos državnog udjela zeleno svjetlo bi morao dati parlament, a to je teško u kratkom roku, dok drugo ne bi dopustila gospodarska situacija u zemlji.

U prosincu je Milei iznio ideju o izdavanju trajne obveznice za plaćanje obveza, no ona je naišla na nezainteresiranost ulagača koji ističu nepostojeću potražnju za dugoročnim obveznicama Argentine.

Komentirajte prvi

New Report

Close