Arapi najveći strani ulagači u Crnu Goru, Rusi drugi

Autor: Poslovni dnevnik , 16. siječanj 2018. u 21:59
Capital Plaza u Podgorici, veliko ulaganje iz UAE-a PD

Iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata u prvih 11 mjeseci prošle godine došlo je 92,8 milijuna eura, a iz Rusije 54,7 milijuna eura.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) najveći su strani ulagač u Crnoj Gori u koju su u prvih 11 mjeseci prošle godine uložili 92,8 milijuna eura, a najviše su ulagali u kompanije i banke, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Novac koji je 2017. godine stigao iz Emirata čini gotovo šestinu ukupnih uzravnih stranih ulaganja, koja su bila vrijedna 538,3 milijuna eura, pišu Dnevne novine. Jedna od većih investicija iz UAE-a bila je gradnja centra Capital Plaza u Podgorici, u koji je uloženo 140 milijuna eura, a ulagači iz Emirata ulagali su u posljednje dvije godine i u nautičko naselje Porto Montenegro u Tivtu. Takav trend mogao bi se nastaviti i ove godine jer je početkom ovog tjedna objavljeno da je kompanija Masdar iz Abu Dhabija potpisala sporazum s francuskom kompanijom Akuo Energy o kupovini 49 posto dionica crnogorske vjetroelektrane Krnovo.

Na Krnovu je izgrađena prva vjetroelektrana u Crnoj Gori, koja ima 26 vjetrogeneratora, snage 72 megavata.

 

49 posto

dionica vjetroparka Krnovo kupila je kompanija Masdar iz Abu Dhabija

Inače, priljev izravnih stranih ulaganja je za 11 mjeseci prošle godine povećan 13,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2016. Na drugom mjestu po visini ulaganja u Crnu Goru nalazi se Rusija s 54,7 milijuna eura, a na trećem Italija, koja je u Crnu Goru uložila 47,5 milijuna eura. Četvrto mjesto zauzima Azerbajdžan, koji je uložio više od 45 milijuna eura, a na petom mjestu Njemačka s 36,3 milijuna. Od država bivše Jugoslavije, najviše se plasirala Srbija, koja se nalazi na sedmom mjestu po ulaganjima u Crnu Goru. Iz te zemlje je u prvih 11 mjeseci prošle godine stiglo 28,4 milijuna eura. Iz Hrvatske je uloženo 8,1 milijuna eura, a iz Slovenije 4,4 milijuna eura. Slijede Bosna i Hercegovina s 3,8 milijuna uloženih eura i Makedonija s 437.860 eura.

Bilo je i ulaganja s Kosova i iz Albanije. Iz Albanije je uloženo 314.130 eura, dok je s Kosova došlo 1,9 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close