Arapi masovno grade gdje im se prohtije, u susjednoj državi im nitko ništa ne može

Autor: Poslovni.hr , 15. siječanj 2020. u 14:56
Foto: Youtube screenshot, Centar za istrazivacko novinarstvo Sarajevo

Investitori koji dolaze uglavnom iz arapskih zemalja masovno bespravno grade naselja po Bosni i Hercegovini ignorirajući lokalne zakone i prostorne planove, unatoč propisima i predviđenim kaznama, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva.

BiH, u kojoj to rade, do sada nije uspjela na odgovarajući način spriječiti bezvlašće unatoč propisima koji predviđaju i kazne zatvora za takvo ponašanje, zaključili su iz CIN-a.

Novinari CIN-a su nakon višemjesečnog istraživanja prikupili podatke koji svjedoče da je šire područje Sarajeva postalo obećanom zemljom za Arape i Turke koji grade gdje god im se prohtije ne tražeći nikakve dozvole niti suglasnosti, a za to ne snose nikakvu odgovornost.

Prema podacima CIN-a, u ovom trenutku postoje najmanje četiri naselja u izgradnji na širem području Sarajeva "na divlje" i bez dozvola na prostoru ukupne površine 133 tisuće četvornih metara.

Na području Ilijaša tvrtka iz Kuvajta pod nazivom "Bosnian International for Tourism" isplanirala je graditi ukupno 47 zgrada, a do sada ih je bespravno napravila 37. U općini Vogošća državljanin Turske Hayri Genc bespravno je izgradio naselje od 11 vila.

U općini Stari Grad investitori iz Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata započeli su izgradnju dva odvojena resorta, a do sada su izgradili ukupno 31 vilu. Planiraju još pak izgraditi više od 120 takvih objekata te dva hotela i dvije džamije.

Općinski građevinski inspektori opetovano su provjeravali što se gradi i utvrdili brojne nepravilnosti, a prije svega neposjedovanje potrebnih dozvola.

Izricali su mjere zabranje nastavka gradnje i naložili rušenje podignutih objekata, no investitori su se na to jednostavno oglušili, a općine nisu posegnule za rušenjem jer strahuju kako od investitora neće moći naplatiti goleme troškove za to.

Ne reagiraju na rješenja za uklanjanjem i na kazne, vlasi nemoćne 

Mirza Riđanović, građevinski inspektor u Vogošći koji je kontrolirao gradilište na kojemu investira Turčin Genc, donio je rješenje da ga općina treba srušiti.  "Čim zatvorimo, ne radi. Vikend, oni nastave raditi", kazao je Riđanović dodajući kako on ne može stalno dežurati na jednom mjestu jer ima niz drugih obveza.

Dodao je kako se općina nije odlučila na rušenje jer ne može komunicirati s investitorom. Genca jednostavno nema ni u kakvim evidencijama osoba koje borave u BiH, niti o njemu išta znaju u Službi za poslove sa strancima.

Misterioznom investitoru do sada je "odrezana" novčana kazna od pet tisuća eura, no nema potvrde da je on to i platio.

Zakon o prostornom uređenju Sarajevske županije predviđa i izricanje kazne zatvora za "divlje" graditelje no niti jedna takva presuda još nije donesena.

U općinama se nadaju kako se ovakvim investitorima poigravanje sa zakonima neće isplatiti jer podignute objekte neće moći legalizirati niti će ih moći priključiti na komunalnu infrastrukturu.

No niti jedan graditelj do sada nije kazneno odgovarao, a sudovi izriču minimalne kazne za čitava nelegalno podignuta naselja.

Inspektori Riđanović i Zeković kažu da od pravosuđa ne očekuju mnogo jer najblaže kazne, koje sudovi obično izriču, ne zaustavljaju investitore u ilegalnoj gradnji, zaključili su u CIS-u

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ova tzv država BIH je propala a da toga nisu ni svjesni. Čuj ti to, pet hiljada eura kazna Baji koji lupa ukupno 47 zgrada na 133.000 kvadrata. To ga je sigurno nasekiralo.

New Report

Close