Appleov robot ‘rudari’ iPhone

Autor: Tomislav Pili , 13. siječanj 2020. u 22:00
Robot Daisy može rastaviti 200 mobitela svakog sata/REUTERS

Upotrebom recikliranih metala Apple pokušava izbjeći povećanje troškova za sirovine.

Kako bi izbjegao povećanje troškova sirovina za proizvodnju elektroničkih proizvoda, Apple je razvio vlastitog robota koji vadi metale iz starih iPhonea, a koji se kasnije recikliraju.

Kako prenosi Reuters, kompanija je objavila kako je robot Daisy dio plana da Apple postane proizvođač elektronike koji ne ovisi o rudarskoj industriji. Za neke analitičare taj je cilj praktički nemoguć. Robot Daisy rasklapa mobitele kako bi iz njih izvadio ukupno 14 metala, među njima i litij. Proces izdvajanja metala sastoji se od četiri koraka, a u prvome se uklanja i otvara baterija. Nakon toga uklanjaju se i ostale komponente koje se šalju na daljnju obradu.

Daisy   može rastaviti 200 iPhonea svakog sata. Kako je objasnila Lisa Jackson, Appleova direktorica za zaštitu okoliša, kompanija je prvo izabrala iPhone za demontažu pomoću robota zbog njegove masovne popularnosti. Apple čak razmatra da tu tehnologiju podijeli s ostalim proizvođačima, primjerice tvornicama električnih automobila. Jackson tvrdi kako se rudarska industrija ne treba brinuti zbog ove tehnologija jer im Apple ne namjerava konkurirati.

Inače, kompanija već koristi reciklirani kositar, kobalt i neke rijetke metale u dijelu svojih proizvoda. K tome, kompanija je prošlog mjeseca kupila prvu komercijalnu tranšu ugljično neutralnog aluminija od zajedničke kompanije rudarskog diva Rio Tinto i američkog proizvođača aluminija Alcoa.

Međutim, takav pristup ima i svoje kritičare koji smatraju da bi se Apple – ako već želi biti ekološki osviješten – trebao fokusirati na proizvodnju uređaja koji se mogu popraviti, a ne samo reciklirati. Prema njihovom mišljenju, ideja da se svi metali mogu izvući iz starog uređaja i upotrijebiti u novom jednostavno nije moguća.    

Komentirajte prvi

New Report

Close