Apple odbija dati pomoć FBI-u

Autor: Maria Mrvelj , 17. veljača 2016. u 21:59
Foto: Reuters

Unatoč sudskoj odluci.

Tim Cook, izvršni direktor Applea, izjavio je u srijedu kako se kompanija suprotstavila zahtjevu američkog suda koji je naredio da Apple pomogne istražiteljima FBI-u. Federalna policija želi razbiti kod Iphonea Syedu Rizwanu Farooku, jednome od napadača pokolja počinjenog u prosincu u San Bernardinu u Kaliforniji.

Cook je rekao da ova zapovijed suda ugrožava sigurnost Appleovih korisnika i da "ima obilježja ilegalnih radnji" iako je sutkinja Sheri Pym iz Los Angelesa u utorak izdala naredbu kojom Apple mora osigurati istražiteljima "racionalnu tehničku asistenciju" pri otključavanju spornog telefona Syeda Rizwana Farooka. Izvršni direktor Applea rekao je kako ovaj zahtjev sutkinje ugrožava desetljeća sigurnosti podataka koji štite njihove korisnike, uključujući 10 milijuna američkih građana.

Podsjetimo, direktor FBI-ja James Comey izrazio je prošli tjedan žaljenje što ni dva mjeseca nakon tragedije "nisu uspjeli pristupiti podacima s mobitela jednoga od ubojice". FBI i američke obavještajne agencije vode kampanju već nekoliko mjeseci kako bi proizvođači pametnih telefona i drugih elektroničkih uređaja ostavili mogućnost pristupa sadržaju u slučaju sudskog naloga. Šifriranje je postalo za proizvođače trgovinski argument pošto je zviždač Edward Snowden pokazao razmjere prisluškivanja i špijuniranja elektronskih uređaja koje je provodila Nacionalna sigurnosna agencija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close