Apple pretrpio težak udarac: Moraju platiti 14,3 milijarde eura

Autor: Ana Blašković , 10. studeni 2023. u 07:00
Irske vlasti inzistiraju da Apple nije imao povlašteni tretman po pitanju poreza/Reuters

Pod povećalom irska politika niskog poreza na dobit za privlačenje stranih ulaganja.

Američki Apple pretrpio je udarac u poreznom sporu s Bruxellesom vrijednom 14,3 milijarde eura pošto je savjetnik najvišeg suda Europske unije rekao da bi prethodnu presudu o poslovanju u Irskoj trebalo zanemariti.

Glavni odvjetnik Europskog suda pravde (CJEU) Giovanni Pitruzzella rekao je u četvrtak da ključnu odluku kojom se poništava nalog EU-a Appleu da Irskoj plati 14,3 milijarde eura zaostalih poreza “treba ostaviti po strani”, prenosi Financial Times. Premda mišljenja nezavisnih odvjetnika nisu obvezujuća, ipak često utječu na konačne presude najvišeg suda EU-a.

12,5

posto poreza na dobit naplaćuje Irska

Nezakonita prednost
Opći sud, drugi najviši sud u EU-u, presudio je 2020. godine da, iako je podržavao pravo bloka da istražuje nacionalne porezne aranžmane, Bruxelles nije dokazao da je Apple osigurao nezakonitu ekonomsku prednost u Irskoj po pitanju poreza. Pitruzzella je rekao da je sud “počinio niz pogrešaka u pravu” i “nije uspio ispravno procijeniti sadržaj i posljedice određenih metodoloških pogrešaka”. Posljedično, mora “provesti novu procjenu”.

Odluka ECJ-a očekuje se sljedeće godine. Povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager rekla je 2016. da su Appleovi porezni aranžmani omogućili tehnološkom divu poreznu stopu ispod jedan posto i dali mu nepravednu prednost u odnosu na konkurente, kršeći pravila bloka o državnoj pomoći.

Irska je 2018. naplatila 14,3 milijarde eura spornih zaostalih poreza i kamata od Applea, koja otad drži na tzv. ‘escrow’ računu dok traje pravni proces. Aidan Regan, izvanredni profesor političke ekonomije na Sveučilišnom koledžu u Dublinu i stručnjak za irski porez na dobit, rekao je da je argument Europske komisije bio da je Irska zapravo “dala Appleu nepravednu prednost na tržištu jer su mogli akumulirati toliku dobit bez poreza za takav iznos tijekom dugog perioda”.

Rekordni priljevi u proračun

Prihodi od poreza na dobit više su se nego utrostručili u posljednjih osam godina, na rekordnih 22,6 milijardi eura prošle godine.

Kompanija je ustvrdila da je presuda Općeg suda “vrlo jasna da Apple nije dobio nikakvu selektivnu prednost niti državnu pomoć”. Irske vlasti također su u četvrtak ponovile svoje inzistiranje da tvrtka nije imala povlašteni tretman. “Stav Irske je uvijek bio i ostaje da je plaćen točan iznos irskog poreza i da Irska nije dala nikakvu državnu pomoć Appleu”, rekao je ministar financija Michael McGrath u izjavi.

Državni fond
Taj slučaj u fokus kritika stavlja dugogodišnju irsku politiku inzistiranja na niskom porezu na dobit za pokretanje ulaganja. Porezna stopa od 12,5 posto pomogla je privući globalne tehnološke i farmaceutske tvrtke i omogućila im velike povrate, pri čemu su se prihodi od poreza na dobit više nego utrostručili u posljednjih osam godina na rekordnih 22,6 milijardi eura prošle godine.

Irska sada osniva državni fond kako bi uštedjela neočekivane prihode od poreza, ali dok se zemlja u siječnju priprema povećati svoju stopu poreza na dobit na 15 posto prema dogovoru s OECD-om, primici od poreza na dobit naglo su pali u svakom od posljednja tri mjeseca.

Komentirajte prvi

New Report

Close