Apple izbacio WhatsApp i Threads iz Kine

Autor: Poslovni dnevnik , 23. travanj 2024. u 21:00
Četiri servisa za razgovor Apple je morao izbaciti iz svoje ponude/Shutterstock

Uklanjanje četiriju aplikacija sugerira rastuću netoleranciju kineske vlade prema nekim stranim servisima za online slanje poruka koji su izvan njezine kontrole.

Apple u petak uklonio servise WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini nakon što mu je to naredila kineska vlada, koja je kao razlog navela zabrinutost za nacionalnu sigurnost, izvijestili su iz Applea.

Telegram i Signal, dvije druge strane aplikacije za razmjenu poruka, također su uklonjene iz trgovine, objavili su Qimai i AppMagic, prenosi Reuters.

Uklanjanje četiriju aplikacija sugerira rastuću netoleranciju kineske vlade prema nekim stranim servisima za online slanje poruka koji su izvan njezine kontrole. To također signalizira manje prostora za Apple u Kini, piše Reuters.

Ipak, druge Metine aplikacije, uključujući Facebook, Instagram i Messenger, ostale su dostupne za preuzimanje, provjerio je Reuters, kao i druge popularne aplikacije zapadne ‘proizvodnje’ uključujući YouTube i X. Niti jedna od ukinute četiri aplikacije nije rasprostranjena u Kini – gdje je Tencentov WeChat daleko najpopularnija usluga.

Ove i mnoge druge strane aplikacije obično su blokirane na kineskim mrežama “Velikim vatrozidom”, cyber sustavom cenzure u zemlji, i mogu se koristiti samo s virtualnom privatnom mrežom ili drugim proxy alatima. Četiri aplikacije ostaju dostupne u Hong Kongu i Macau, dvjema posebnim administrativnim regijama Kine.

Neki stručnjaci za kinesku tehnološku industriju rekli su da bi vladina naredba o WhatsAppu i Threadsu mogla biti povezana s novim pravilom od prošlog kolovoza prema kojem se od svih aplikacija dostupnih u Kini zahtijeva da se registriraju kod vlade ili postoji opasnost od uklanjanja. Rok za registraciju tvrtki bio je do kraja ožujka, a pravilnik je stupio na snagu 1. travnja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close