Apple gasi razvoj svog autonomnog električnog vozila – projekt Titan

Autor: Tanja Ivančić , 28. veljača 2024. u 22:00
Foto: Apple

Za dvije tisuće zaposlenih izgledno je da će biti premješteni u odjel razvoja generativne AI.

Apple je zaustavio svoje planove za proizvodnju električnih vozila kodnog imena ‘Projekt Titan’.

Dogodilo se to u utorak, kada su operativni direktor Applea Jeff Williams i Kevin Lynch, potpredsjednik zadužen za projekt, obavijestili zaposlenike o prekidu projekta, izvijestio je Bloomberg.

Curenje informacija
Apple nikada nije javno objavio svoje planove za razvoj vlastitog električnog automobila, unatoč stalnom curenju informacija iz medija, tijekom gotovo desetljeća, od kada se 2015. prvi put spomenula takva Appleova nakana. Nedavni izvještaji, pak, sugerirali su da Apple i dalje radi na projektu. Ranije ovog mjeseca, Wired je izvijestio da je Apple 2023. prešao preko 45.000 milja koristeći autonomnu vožnju koju je razvio, dok je Bloomberg u siječnju izvijestio da je Apple tek odgodio očekivano lansiranje automobila do 2028.

No, Apple i čelni čovjek tvrtke, Tim Cook, nikada nisu javno govorili o projektu već tek o dijelu rada na “autonomnim sustavima”. Apple, stoga nije ni o troškovima za razvoj električnih automobila. No, u 2023. Apple je potrošio oko 30 milijardi dolara na istraživanje i razvoj, što je povećanje od 14 posto u odnosu na prethodnu godinu. Appleov proračun za istraživanje i razvoj uključuje, svakako i ostala ulaganja u novi softver i značajke za postojeće proizvode poput iPhonea.

Istraživanje i razvoj

Apple je potrošio oko 30 milijardi dolara na istraživanje i razvoj, što je povećanje od 14 posto u odnosu na prethodnu godinu, piše CNBC.

Inače, potez Applea dolazi dok se entuzijazam potrošača za nabavkom električnih automobila smanjuje, uz istovremeno jačanje konkurencije, posebice, one koja dolazi iz Kine. Potražnja za električnim vozilima usporila je prošlog mjeseca.

Proteklih mjeseci američki divovi automobilske industrije Ford i General Motors odgodili su planove za proširenje proizvodnje električnih vozila. Tesla je, pak, u siječnju upozorila da će rast prodaje ove godine biti slabiji nego 2023, usto, tvrtka, koju vodi multimilijarder Elon Musk, snižava cijene na ključnim tržištima diljem svijeta, uključujući Europu i Kinu, jer se suočava s jakom konkurencijom kineskih rivala kao što je BYD.

Akcija je na polju AI-ja
Analitičar iz Wedbusha Daniel Ives podržao je odluku Applea. “Slabija potražnja za električnim vozilima i žestoka konkurencija”, prenosi The Verge. “Električna vozila predstavljaju drugačije krajolik nego prije nekoliko godina. Apple je to uvidio.”, kazao je Ives i dodao kako je Appleov ukidanje projekta i svojevrsno razočaranje jer je interni stav unutar Cupertina bilo da je Apple Car još uvijek unutar srednjoročnih planova s obzirom na 2.000 zaposlenika koji na tome rade. S druge strane, fokus unutar Applea usmjeren je na pojačanje i provedbu šire strategije umjetne inteligencije unutar Appleovog ekosustava.” “Ovo je pametna i dugo očekivana odluka”, rekao je za BBC Ray Wang, osnivač i izvršni direktor konzultantske tvrtke Constellation Research iz Silicijske doline.

“Nema tržišne potražnje za električnim vozilima i umjetna inteligencija je ono gdje se odvija sva akcija”, dodao je Wang. Apple istražuje druge mogućnosti izvan iPhonea i računala, uključujući nedavno lansirane naočale za virtualnu stvarnost Vision Pro.

Istraživačka tvrtka Counterpoint istaknula je da je odluka došla u trenutku kada tržište za AI u potrošačkoj elektronici naglo raste. “Preliminarni podaci sugeriraju da će isporuke pametnih telefona s umjetnom inteligencijom premašiti 100 milijuna jedinica u 2024.”, rekao je viši analitičar, Ivan Lam, te da se predviđa da bi taj broj mogao priječi 500 milijuna do 2027.

Na burzi su, uslijed vijesti o Appleovu odustajanju od električnih automobila, dionice porasle gotovo jedan posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close