Apple dobio kaznu od 1,8 milijardi eura jer je nametao ograničenja Spotifyju

Autor: Tanja Ivančić , 04. ožujak 2024. u 22:00
Bruxselles je otvorio istragu protiv Applea nakon pritužbe Spotifyja još 2019./ JULIAN STRATENSCHULTE/DPA

EK penalizirala američkog tehnološkog diva zbog zlouporabe monopola na tržištu.

Europska komisija (EK) kaznila je američkog tehnološkog diva Apple s 1,8 milijardi eura zbog zlouporabe dominantnog položaja na tržištu distribucije aplikacija za streaming glazbe.

Ovo je prva kazna za Apple zbog zloporabe monopola i jedna od najvećih koju je EK dodijelio tehnološkoj tvrtki. Podsjetimo, Europska komisija otvorila je istragu protiv Applea nakon pritužbe Spotifyja još 2019.

Istraga je tada sužena kako bi se usredotočila na ugovorna ograničenja koja je Apple nametnuo developerima aplikacija, a koja su ih sprječavala da obavještavaju korisnike iPhonea i iPada o alternativnim uslugama pretplate na glazbu po nižim cijenama izvan App Storea.

Takvo Appleovi ponašanje, prema Komisiji, trajalo je gotovo 10 godina i “moglo je navesti mnoge korisnike iOS-a da plaćaju znatno više cijene za pretplate na streaming glazbu zbog visoke provizije koju je Apple nametnuo servisima glazbe i prenio na korisnike u obliku viših cijena pretplate za istu uslugu u App Storeu.”

Žestoka reakcija

‘Kazna je rezulat lobiranja, EK i Spotify sastali su se čak 65 puta. Spotify danas ima 56 posto udjela u europskom tržištu streaminga glazbe’.

Desetljeće monopola
Iz Applea su žestoko reagirali na ovu odluku europskih vlasti. “Glavni zagovornik ove odluke – i najveći dobitnik – je Spotify, tvrtka sa sjedištem u Švedskoj. Spotify ima najveću aplikaciju za streaming glazbe na svijetu i sastao se s Europskom komisijom više od 65 puta tijekom ove istrage”, stoji u priopćenju Applea, a prenosi CNBC.

“Danas Spotify ima 56 posto udjela u europskom tržištu streaminga glazbe – više negoli dvostruko od svog najbližeg konkurenta – i ne plaća Appleu ništa za usluge koje su im pomogle da postanu jedan od najprepoznatljivijih brendova na svijetu.”

Iz Applea ističu da je za “veliki dio” uspjeha Spotifyja zaslužan upravo App Store, odnosno online trgovina Applea.”

U Appleu tvrde da mu Spotify ne plaća ništa, upravo zato jer umjesto u svojoj iOS aplikaciji pretplate prodaje putem vlastite web stranice, a Apple ne naplaćuje tu proviziju.

S druge strane Spotify je odluku Komisije označio “važnim trenutkom u borbi za otvoreniji internet za korisnike”. Appleova pravila zabranila su Spotifyju i drugim servisima za streaming glazbe da s korisnicima izravno u vlastitoj aplikaciji dijele razne pogodnosti, uskraćujući im tako mogućnost da s njima komuniciraju o načinu nadogradnje i cijeni pretplata, promocija, popusta ili brojnim drugim pogodnostima,” napominju iz Spotifyja. “Naravno, Apple Musicu, konkurentu ovih aplikacija, nije zabranjeno takvo ponašanje.”

Pravila će biti za sve
U EK su stoga zaključili da je Apple sprečavao aplikacije za streaming da obavijeste svoje iOS korisnike unutar svojih aplikacija o cijenama pretplata ili ponudama dostupnim na drugim mjestima. Glazbeni servisi, primjerice nisu mogli uključiti poveznice u aplikacije koje bi korisnike iOS-a vodile do web stranica na kojima bi se mogla kupiti alternativna pretplata, tvrdi Komisija.

Usto je Komisija istaknula da je Apple sprječavao da se kontaktiraju novostečeni korisnici, primjerice putem e-pošte, s ciljem da dobiju obavijesti o alternativnim opcijama.

Margrethe Vestager, povjerenica EK za zaštitu tržišnog natjecanja kazala je da je uz osnovni dio kazne dodan i paušalni iznos od 1,8 milijardi eura. “Kazna mora biti dovoljna da odvrati Apple od ponavljanja sadašnjeg ili sličnog prekršaja”.

Vestager je, također, najavila i još strožu kontrolu koju će EU vladari primijeniti uskoro te izjavila: “Za nekoliko dana, 7. ožujka, Apple će se morati uskladiti s punim popisom pravila koje treba i ne treba raditi prema Aktu o digitalnom tržištu (DMA). Apple više ne može nametati pravila i to vrijedi za bilo koju aplikaciju u App Storeu, ne samo za aplikacije glazbenih servisa”.

Komentirajte prvi

New Report

Close