Amerikanci ‘pipaju puls’ saveznika oko nametanja sankcija Kini

Autor: Ana Blašković , 03. ožujak 2023. u 07:00
Bijela kuća želi odvratiti Kinu od slanja vojne pomoći Rusiji za rat u Ukrajini/SHUTTERSTOCK

Zemlje Zapada oklijevaju razbjesniti Kinu jer o njoj gospodarski snažno ovise.

Bijela kuća započela je testirati interes i raspoloženje svojih saveznika o mogućnosti nametanja sankcija Kini u slučaju da Peking pruži vojnu pomoć Rusiji u invaziji na Ukrajinu.

Konzultacije su u preliminarnoj fazi, a za cilj imaju pridobiti potporu niza zemalja, posebice članica najbogatije skupine G7, Kanade, Japana, Njemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, otkriva Reuters.

Zasad nije jasno koje će konkretne sankcije Washington predložiti. Američki dužnosnici prethodno nisu javno objavili da se vode takve konzultacije. Ministarstvo financija odbilo je komentirati informacije.

Bez javnih dokaza
Posljednjih tjedana odnosi Zapad i Kine dodatno se zategli nakon što su Washington i saveznici rekli su da Kina razmatra slanje oružja Rusiji što Peking negira. Bijela kuća nije dala javne dokaze za tu tvrdnju. Na marginama konferencije o globalnoj sigurnosti u Münchenu 18. veljače američki državni tajnik Anthony Blinken upozorio je najvišeg kineskog diplomata Wang Yija oko slanja vojne opreme.

Prema Reutersovim izvorima, početni koraci Bidenove administracije u suprotstavljanju kineskoj podršci Rusiji podrazumijevali su neformalne kontakte osoblja i diplomatske kanale, uključujući Ministarstvo financija. Sugovornici kažu da dužnosnici postavljaju temelje za potencijalnu akciju protiv Pekinga sa skupinom zemalja, najjačih podržavateljica sankcija Rusiji.

Na novinarsko pitanje o konzultacija sa saveznicima, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće rekao je da je ruski rat otežao Kini odnose s Europom i drugima. “To je smetnja za Kinu i potencijalni udarac njihovim međunarodnim odnosima koji im ne trebaju niti bi trebali željeti”, rekao je glasnogovornik.

Jedan dužnosnik iz neimenovane zemlje s kojim se konzultirao Washington rekao je da su vidjeli tek oskudne obavještajne podatke koje podupiru tvrdnje da Kina razmatra vojnu pomoć Rusiji. Istovremeno, američki dužnosnik rekao je da saveznicima dostavljaju detaljne izvještaje o obavještajnim podacima.

Kineska uloga u ratu u Ukrajini trebala bi se naći među temama Bidenovog sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u petak u Bijeloj kući. Prije toga, o ratu u Ukrajini u srijedu i četvrtak raspravljali su ministri financija vanjskih poslova desetaka zemalja u New Delhiju, uključujući Rusiju, Kinu i SAD.

Prošlog tjedna Kina je objavila poziv na sveobuhvatni prekid vatre koji je na Zapadu dočekan sa skepticizmom jer Peking zadnjih godinu dana sukoba nije osudio rusku invaziju. Kredibilnosti kineskih tvrdnji ne ide u prilog ni “partnerstvo bez ograničenja” dogovoreno uoči invazije u veljači prošle godine.

Moguća prevaga
Inicijalni koraci Washingtona u smjeru sankcioniranja Kine još nisu doveli do šireg dogovora o specifičnim mjerama, rekli su izvori Reutersa. Jedan izvor rekao je da je administracija prvo htjela pokrenuti ideju o koordiniranim sankcijama i “izmjeriti puls” u slučaju da se otkriju pošiljke iz Kine Početni pristup Washingtona po pitanju sankcija još nije doveo do širokog dogovora o bilo kakvim specifičnim mjerama, rekli su izvori.

Sukob u Ukrajini prerastao je u teški rovovski rat, a sa zimom na izmaku izgledne su nove ofenzive. Budući da Rusiji ponestaje streljiva, Ukrajina i njezini pristaše strahuju da bi zalihe iz Kine mogle donijeti prevagu u korist Rusije.

Među najvećim izazovima za pridobivanje podrške saveznika bit će duboka gospodarska ovisnost Europe i Azije o Kini zbog koje saveznici poput Njemačke ili Južne Koreje oklijevaju nametnuti sankcije.

Komentirajte prvi

New Report

Close