Amerikanci ljuti na Trumpa zbog blokade institucija

Autor: Poslovni.hr , 30. prosinac 2018. u 21:59
Donald Trump/REUTERS

Čak 47 posto građana smatra da je predsjednik SAD-a odgovoran za djelomičan prekid rada državne uprave.

Više Amerikanaca krivi predsjednika Donalda Trumpa za prekid rada dijela državne uprave nego zastupnike demokrata u Kongresu, pokazala je anketa Reuters/Ipsos objavljena u četvrtak, tjedan dana nakon obustave rada dijela administracije.

Čak 47 posto Amerikanaca smatra da je odgovoran Trump, a 33 posto krivi demokrate, prema anketi provedenoj nakon što je nastupio prekid rada administracije zbog toga što nije postignut dogovor oko proračuna. Sedam posto krivi republikance u Kongresu za nastalu situaciju. Do prekida rada došlo je jer nije postignut dogovor oko proračuna od kojeg Trump očekuje pet milijarda dolara za gradnju zida prema Meksiku a kojemu se protive demokrati te neki republikanci u Kongresu.

 

23 mlrd.

dolara procijenjeni su troškovi gradnje zida na granici s Meksikom

Procjenjuje se da bi ukupni troškovi zida prema Meksiku iznosili 23 milijarde dolara. Samo 35 posto anketiranih podržalo bi da se tolika sredstva odvoje u proračunu za zid a svega 25 posto podržava Trumpa u blokadi rada državne uprave zbog toga spora. U priopćenju glasnogovornice Bijele kuće navodi se kako je "predsjednik jasno rekao da bi bilo koji zakon o proačunu morao u odgovarajućoj mjeri financirati sigurnost na granici".

Inače, pregovori demokrata i republikanaca nisu u četvrtak uspjeli prekinuti "shutdown", pa se djelomična paraliza savezne administracije zbog koje stotine tisuća državnih službenika ne rade, nastavlja barem do ovoga tjedna.

Budući da nije postignut dogovor, američki Senat je u četvrtak u gotovo praznoj dvorani jednoglasno odlučio odgoditi sjednicu do ponedjeljka u 10 sati (16 sati po srednjoeuropskom vremenu) i raspravu o zakonu o proračunu nastaviti tek u srijedu 2. siječnja u 16 sati. Republikanci imaju većinu u Kongresu, ali u Senatu, gdje imaju 51 mjesto, treba im potpora demokrata kako bi imali 60 glasova potrebnih za donošenje proračuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close