Amerika šalje inspektore na ‘zdrave’ njive istoka Europe

Autor: Tomislav Pili , 23. veljača 2017. u 14:27
Glavnina organske hrane dolazi iz Turske, Ukrajine, Rumunjske, Indije i Argentine/FOTOLIA

Suočeni s padom cijena, američki farmeri traže provjeru vjerodostojnosti certifikata o organskom uzgoju stranih proizvođača.

Značajan pad cijena organske hrane unatoč snažnom rastu prodaje nagnao je američke farmere da od ministarstva poljoprivrede zatraže strožiji nadzor uvoza iz istočne Europe.

Kako piše Wall Street Journal, američke udruge proizvođača organske hrane tvrde da su cijene "zdravog" kukuruza lani pale za 30 posto, a soje za 20 posto. Pad cijena dogodio se unatoč tome što je prodaja takve hrane s certifikatom ministarstva poljoprivrede prošle godine skočila 10 posto na 12,3 milijarde dolara. 

 

McEvoy

Nadzornici su prošle jeseni poslani u Ukrajinu, a ove zime u Tursku.

Posljedica uvoza
Pojeftinjenje organske hrane posljedica je sve većeg uvoza. Naime, samo je Turska prošle godine u SAD izvezla 400.000 tona organskog kukuruza što je četiri puta više nego godinu ranije. K tome, Turci su izvoz soje u čijem se uzgoju ne koriste pesticidi i umjetna gnojiva povećali za čak osam puta. Prema službenim podacima, osim iz Turske, glavni dobavljači sirovina za prerađivače zdrave hrane iz SAD-a dolaze još iz Ukrajine, Rumunjske, Indije i Argentine. Međutim, domaći proizvođači zdrave hrane tvrde kako je upitno koliko je sva ta uvezena hrana uistinu organska, pa traže strože kontrole certifikata. Tako je udruga proizvođača iz Minnesote podnijela zahtjev za nadzor vjerodostojnosti inozemnih potvrda o organskom uzgoju. 

Poštena utakmica
"Mi samo tražimo poštenu utakmicu", ističe John Bobbe, izvršni direktor te udruge. Miles McEvoy, voditelj programa organske hrane u ministarstvu poljoprivrede, kaže kako će vlada tražiti da svu uvezenu hranu prate certifikati. Drugi su problem krivotvoreni certifikati – ponajprije prilikom uvoza iz Turske – što je ministarstvo otkrilo 2012., 2013. i 2015. godine. S rastom organske proizvodnje u istočnoj Europi, McEvoy tvrdi da je ministarstvo pojačalo nadzor te regije. Tako su prošle jeseni poslali nadzornike u Ukrajinu, a ove zime u Tursku. Osim toga, certifikate će ubuduće morati imati i trgovci robama što je bio jedan od glavnih izvora prijevara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close