Amerika ponudila novi prijedlog o globalnom oporezivanju dobiti

Autor: Tomislav Pili , 08. travanj 2021. u 22:00
Predsjednik SAD-a Joe Biden i ministrica financija Janet Yellen/Reuters

Najveće kompanije plaćale bi porez prema vrijednosti prodaje u svim državama u kojima posluju.

Najveće svjetske kompanije plaćale bi porez prema vrijednosti prodaje koju ostvaruju u svakoj zemlji u kojoj posluju, stoji u prijedlogu američke administracije o novom modelu globalnog oporezivanja dobiti.

U dokument je uvid imao Financial Times, a poslan je u 135 država koje pregovaraju o minimalnom globalnom porezu na dobit u sklopu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).

Nekoliko ciljeva

U tom dokumentu ministarstvo financija SAD-a predlaže model oporezivanja kompanija, uključujući i američke tehnološke divove, neovisno u kojoj im je državi službeno sjedište.

Cilj američkog p“lana je ubrzati pregovore u sklopu OECD-a, ali uz jamstvo stvaranja stabilnijeg međunarodnog poreznog sustava koji će zaustaviti bujanje nacionalnih poreza na digitalne kompanije i dokinuti praksu selidbe dobiti multinacionalki u države s niskim porezima na dobit.

Valja napomenuti kako američki prijedlog dolazi nakon što je predsjednik Joe Biden najavio povećanje američke stope poreza na dobit sa 21 na 28 posto, a koja bi u 15 godina proračunu trebala donijeti dodatnih 2,5 bilijuna dolara.

Tim novcem Washinton namjerava financirati ambicioznu obnovu infrastrukture vrijednu 2 bilijuna dolara. Sporazum u sklopu OECD-a omogućio bi Bidenovoj vladi povećanje poreza bez bojazni konkurencije drugih država s nižim poreznim opterećenjem.

Podjela u dva dijela

Nakon gotovo desetljeća, pregovori o porezu u OECD-a podijelili su se na dva dijela. Prvi dio trebao bi pronaći rješenje oporezivanja najvećih multinacionalki, dok bi drugi trebao dogovoriti globalnu minimalnu stopu poreza na dobit. Amerika želi da ta stopa iznosi 21 posto.

Ako bi neka kompanija iz SAD-a preselila dobit u državu s nižom stopom, američka porezna uprava imala bi pravo naplatiti razliku do stope od 21 posto.

21

posto iznosila bi globalna minimalna stopa poreza koju predlaže SAD

Radi se o velikom zaokretu američke politike. Naime, Trumpova administracija smatrala je da druge države preko OECD-a žele američke kompanije staviti u lošiju poziciju.

Američko ministarstvo financija sada nudi novu formulu koja bi zahvaćala samo najveće i najprofitabilnije svjetske kompanije.

Pascal Saint-Amans, direktor za poreznu politiku u OECD-u, komentirao je za FT kako je američki prijedlog dobrodošao.

“To je ozbiljan prijedlog s dobrom šansom da bude prihvaćen u međunarodnim pregovorima i u američkom Kongresu. To će stabilizirati međunarodni porezni sustav u postpandemijskom razdoblju”, smatra Saint-Amans. Dogovor bi razriješio i trgovinske sporove između Amerike i nekoliko europskih država koje su uvele poreze digitalnim kompanijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close