Amerika otvara pregovore s Europom

Autor: Tomislav Pili , 17. listopad 2018. u 21:59
Robert Lighthizer/REUTERS

Trgovinski sporazumi dogovorit će se i sa Velikom Britanijom te Japanom.

Ured američkog trgovinskog predstavnika objavio je Kongresu namjeru pokretanja trgovinskih pregovora s Europskom unijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Japanom, prenosi Reuters.

Prema američkom zakonodavstvu, pregovori mogu otpočeti 90 dana nakon objave Kongresu.

"Nastavit ćemo širiti američku trgovinu i investicije pregovaranjem trgovinskih sporazuma s Europom, Velikom Britanijom i Japanom", objavio je u priopćenju američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer.

Administracija cilja na uklanjanje carinskih i necarinskih barijera i postizanje "poštenije i uravnoteženije trgovine" s EU i Japanom, navodi se u priopćenju.

Trgovinska razmjena EU i SAD-a vrijedi 1,1 bilijun dolara i "najveća je i najsloženija" ekonomska veza na svijetu. Amerika u trgovini s Europom bilježi deficit od 151,4 milijarde dolara, a sa Japanom od 69 milijardi dolara, većinom u automobilskom sektoru.

Ured trgovinskog predstavnika smatra kako je Japan "važno, ali i dalje prečesto nedovoljno iskorišteno tržište za američke izvoznike".

Washington s Velikom Britanijom želi započeti pregovore čim ta država bude spremna na to nakon izlaska iz Europske unije 29. ožujka iduće godine. Najava pregovora došla je usred rastućih trgovinskih tenzija s Kinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close