Amerika kroz globalni porez na dobit vraća lidersku ulogu u svjetskoj ekonomiji

Autor: Tomislav Pili , 07. travanj 2021. u 14:09
Foto: SHUTTERSTOCK

Ministrica financija Janet Yellen istaknula je kako je SAD zainteresiran za povratak globalnog vodstva u međunarodnoj ekonomiji.

Podrškom prijedlogu minimalne globalne stope poreza na dobit kompanija koju je iznijela američka ministrica financija Janet Yellen SAD je pokazao kako želi preuzeti vodstvo u međunarodnoj ekonomskoj politici.

Globalna minimalna porezna stopa za kompanije koje posluju na međunarodnoj razini može stvoriti uvjete za procvat gospodarstva, poručila je Yellen, naznačivši otklon od stava bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Suradnja s G20

“Surađujemo s 20 najrazvijenijih i najvećih gospodarstava u nastajanju skupine G20 kako bismo dogovorili globalnu minimalnu stopu oporezivanja kompanija koja može zaustaviti natjecanje u njezinu snižavanju”, rekla je Yellen u ponedjeljak na skupu u Chicagu.

“Zajedno možemo koristiti globalni minimalni porez za izgradnju temelja za procvat svjetskog gospodarstva koji će jamčiti viši stupanj ravnopravnosti na području oporezivanja multinacionalnih kompanija, uz poticanje rasta, inovacija i blagostanja”, poručila je ministrica.

U svom govoru Yellen je naglasila kako je SAD zainteresiran za povratak svog ekonomskog vodstva, posebno u kontekstu globalnih izazova poput suzbijanja pandemije koronavirusa te borbe protiv klimatskih promjena. “Amerika na prvom mjestu nikada ne smije značiti da je Amerika sama.

U današnjem svijetu nijedna država ne može imati snažno i održivo gospodarstvo samo za svoje građane. Tijekom vremena, nedostatak globalnog vodstva i angažiranosti čini naše institucije i gospodarstvo ranjivima”, izjavila je Yellen.

28

posto iznosi prijedlog predsjednika Bidena za stopu poreza na dobit u SAD-u, sa sadašnjih 21 posto

Dodala je kako SAD mora biti snažno prisutan na globalnim tržištima. “Surađivat ćemo s voljnim partnerima u zaštiti i funkcioniranju sustava utemeljenog na pravilima”, kazala je bivša predsjednica središnje banke Fed.

Administracija prijašnjeg predsjednika Donalda Trumpa blokirala je nastojanja da se uvede globalni porez, strahujući da bi time američke korporacije koje posluju na međunarodnoj razini bile dovedene u lošiju poziciju u odnosu na konkurenciju.

Trump je bio i protiv uvođenja digitalnog poreza za internetske kompanije poput Amazona, Googlea i Applea, koji ima puno pristaša, posebno u u Europi, podsjeća agencija dpa.

Nova američka vlada predsjednika Joea Bidena signalizirala je da je spremna pregovarati o toj temi i traži kompromisno rješenje u sklopu pregovaračkog okvira Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Kritičari u Europi već dugo smatraju da američke kompanije plaćaju premalo poreza u zemljama u kojima posluju, podsjeća njemačka novinska agencija.

S druge strane, Bidenova administracija prošloga je tjedna predstavila ambiciozni plan ulaganja u obnovu infrastrukture vrijedan 2 bilijuna dolara. A glavni izvor financiranja tog plana bio bi upravo porez na dobit kompanija čija bi stopa bila povećana.

Otkidanje 9 posto dobiti

Biden predlaže da se stopa poveća sa 21 na 28 posto, što je oštar zaokret u odnosu na porezno rasterećenje koje je američkom korporativnom sektoru donijela Trumpova administracija.

U Goldman Sachsu su izračunali da bi to odnijelo 9 posto zarade po dionici kompanija iz sastava indeksa S&P 500 tijekom iduće godine.

Oporbeni republikanci nisu presretni prijedlogom povećanja poreza na domaćem terenu, pa je podrška ministrice financija za dogovor o globalnoj stopi poreza samo dolila ulje na vatru.

Tako je senator iz Pennsylvanije Pat Toomey ocijenio kako je ministrica Yellen u suštini priznala da će Bidenovo povećanje poreza na dobit učiniti američke radnike i kompanije manje konkurentnima.

Međutim, i demokratski senator Joe Manchin koji pripada centrističkoj struji smatra da je Bidenov prijedlog preagresivan i poziva na povećanje stope na 25 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Poštovani, kako ste vi nepismeni, pa radi se o dva trilijuna dolara, bilijuni su milijarde sa 9 nula, dok trilijuni imaju 12 nula.

New Report

Close