Amerika i Njemačka pred dogovorom o plinovodu Sjeverni tok 2

Autor: Poslovni dnevnik , 20. srpanj 2021. u 22:00
Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik SAD-a Joe Biden/REUTERS

Sporazum bi trebao spriječiti američke sankcije protiv tvrtke Nord Stream 2, koja stoji iza gradnje plinovoda.

SAD i Njemačka idućih će dana objaviti dogovor kojim rješavaju dugogodišnji spor oko plinovoda Sjeverni tok 2 vrijednog 11 milijardi dolara, rekli su Reutersu upućeni izvori.

Američki predsjednik Joe Biden i njemačka kancelarka Angela Merkel na prošlotjednom sastanku nisu uspjeli riješiti nesuglasice oko tog podmorskog plinovoda koji bi dnom Baltičkog mora trebao dopremati 55 milijardi prostornih metara plina iz ruskih nalazišta, no složili su se da se Moskvi ne smije dopustiti da energiju koristi kao oružje protiv svojih susjeda.

Dogovor se sada nazire, piše Reuters, i to nakon razgovora američkih i njemačkih dužnosnika o zabrinutosti SAD-a da će plinovod, koji je praktički dovršen, povećati ovisnost Europe o ruskom plinu i uskratiti Ukrajini obilne tranzitne pristojbe koje sada ubire za ruski plin.

Sporazum bi, nastavlja Reuters, trebao spriječiti američke sankcije protiv tvrtke Nord Stream 2, koja stoji iza gradnje plinovoda.

Pojedinosti sporazuma nisu dostupne, ali neki izvori tvrde da će uključivati ​​obveze obiju strana za povećanjem ulaganja u energetski sektor Ukrajine kako bi se nadoknadile bilo kakve negativne posljedice novog plinovoda za tu zemlju. “Izgleda dobro”, rekao je jedan od izvora.

Taj izvor očekuje sklapanje sporazuma idućih dana. Drugi izvor rekao je da su se dvije strane približile sporazumu koji će umanjiti američku zabrinutost, kao i zabrinutosti Ukrajine.

Američki predsjednik Joe Biden još je u svibnju odlučio ukinuti sankcije protiv Nord Streama 2, objasnivši da je projekt pred dovršetkom te bi nastavak sankcija naštetio odnosima s Europom.

Komentirajte prvi

New Report

Close