Američko-kineski tehnološki rat prelio se na najpopularniju svjetsku gay aplikaciju

Autor: Tomislav Pili , 08. ožujak 2020. u 22:00
Grindr tvrdi da dnevno ima 4,5 milijuna aktivnih korisnika/REUTERS

Prodaju je naložio američki Odbor za strane investicije zabrinut da bi osobni podaci mogli pasti u krive ruke.

Nakon optužbi da se kineske tvrtke ulaskom u vlasništvo američkih kompanija pokušavaju dokopati tehnologije, Washingtonu su sada sporni i podaci o homoseksualnim osobama.

Kako piše Reuters, jedan od najvećih kineskih proizvođača mobilnih igara Kunlun blizu je dogovora o prodaji popularne aplikacije za upoznavanje među gay osobama Grindr, a kupce je našao među skupinom investitora. Na prodaju se Kunlun odlučio nakon što mu je Odbor za strane investicije u Sjedinjenim Državama (CFIUS) naložio izlazak iz vlasništva.

Naime, CFIUS je zabrinut da bi osobni podaci milijuna Amerikanaca mogli pasti u krive ruke. No, CFIUS je toga postao svjestan dobrano nakon što je Kunlun postao vlasnik Grindra. Sa sjedištem u zapadnom Hollywoodu, Grindr tvrdi da ima 4,5 milijuna aktivnih korisnika dnevno i da je stoga najveća svjetska aplikacija za upoznavanje homoseksualnih, biseksualnih, transrodnih i queer osoba.

U izvješću na burzi u Shenzenu u siječnju Kunlun je objavio da su prihodi Grindra lani bili rekordno visoki, a da je broj korisnika nastavio rasti. Konkretne brojke nisu poznate. Inače, kineska kompanija još je 2016. kupila 60 posto Grindra, tijekom vala kineskog preuzimanja američkih tehnoloških kompanija.

U to su vrijeme CFIUS-u u fokusu bile tradicionalni rizici za nacionalnu sigurnost, poput korištenja tehnologije u potencijalno vojne svrhe. Kinezi preostali udjel u Grindru kupuju 2018. godine, a te godine vlasništvo nad aplikacijom počinje privlačiti pozornost CFIUS-a.

Nakon razgovora s CFIUS-om, Kunlun je u svibnju prošle godine najavio da će prodati Grindr do lipnja ove godine. CFIUS-ova intervencija naglašava trenutni fokus te institucije na zaštitu osobnih podataka, nakon što je blokirao kinesko preuzimanje tvrtke za prijenos novca MoneyGram te tvrtke za mobilni marketing AppLovin.

Reuters je lani pisao da je Kunlun značajan dio Grindrova poslovanja prebacio u Peking.

Komentirajte prvi

New Report

Close