Američki Merck kupuje Prometheus Biosciences za gotovo 11 milijardi dolara

Autor: Ana Blašković , 17. travanj 2023. u 22:00
Realizira li akviziciju u trećem kvartalu, Merck ulazi u područje imunoloških lijekova/Shutterstock

Tvrtki krajem desetljeća prijeti pad prihoda zbog isteka patenta lijeka protiv raka.

Američki farmaceutski div Merck akvizirat će kompaniju Prometheus Biosciences za 10,8 milijardi dolara. Tim potezom preuzet će obećavajući eksperimentalni lijek za ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest čime bi trebao osigurati prihode kada kompaniji isteknu patenti na trenutno najizdašnije lijekove.

Ponudom od 200 eura po dionici za tvrtku koja se specijalizirala za liječenje autoimunih bolesti, Merck će po svakoj dionici Prometheusa platiti 75 posto premije u odnosu na aktualnu cijenu na burzi, koja je u petak trgovanje zatvorila na 114 dolara.

“To nam omogućuje da zakoračimo snažno u imunologiju te će nam omogućiti održivi rast, mislimo i do 2030-ih, s obzirom na dug životni vijek patenta”, izjavio je izvršni direktor Mercka Robert Davis.

21

milijardu dolara uprihodio je Merck od svog lijeka protiv raka 2022.

Obećavajuća istraživanja
Dokaže li se uspješnim, Davis je rekao da bi Prometheusov lijek PRA023, koji se razvija za liječenje ulceroznog kolitisa, Crohnove bolesti i drugih autoimunih bolesti, mogao bi Mercku osigurati više milijardi dolara prihoda od prodaje. Rezultati druge faze kliničkog ispitivanja nedavno su pokazali obećavajuće rezultate i to je bio okidač za akviziciju.

“Promatrali smo njihov program kliničkog razvoja neko vrijeme”, rekao je Davis. Prema pisanju Reutersa, Merck već neko vrijeme skenira prilike na tržištu s obzirom na to da mu prijeti gubitak prihoda istekom patenta za uspješnu imunoterapiju protiv raka Keytruda. Samo prošle godine tvrtka je uprihodovala gotovo 21 milijardu dolara.

U ljeto prošle godine kompanija je navodno bila u pregovorima za kupnju biotehnološke tvrtke Seagen, u čijem su istraživačkom fokusu lijekovi za liječenje raka, no prošlog mjeseca konkurentski Pfizer postigao je sporazum o kupnji Seagena vrijedan 43 milijarde dolara.

Sklopi li ugovor u trećem tromjesečju godine, kao što je cilj, Merck bi mogao pokrenuti studiju o lijeku u kasnoj fazi ulceroznog kolitisa u zadnjem kvartalu godine ili početkom iduće, najavio je Davis. Priljevi od akvizicije Prometheusa mogli bi početi pristizati otprilike u isto vrijeme kada će isteći Keytruda patenti.

Čelni čovjek Mercka dogovor o akviziciji Prometheus Biosciencesa usporedio je s onim za Acceleron 2021. godine koji je američkoj farmaceutskoj kompaniji omogući brzu izgradnju lijekova za kardiovaskularne bolesti.

Otvoreni za nove mete
“Vjerujem da sada imamo vrlo jak portfelj u kardiometaboličkom prostoru. Vidimo da ova akvizicija Prometheusa gradi sličan portfelj u imunološkom prostoru”, rekao je Davis, dodajući da Merck donosi obujam, globalni doseg i značajan kapital za implementaciju.

Najnovija akvizicija ne zaustavlja razmišljanja o novim prilikama. Davis je potvrdio da i dalje ostaje oportunist za nove kupnje, no da je neodređen po pitanju veličine.

“Tražimo (prilike) tamo gdje uočimo najuvjerljiviju znanost i gdje je ta znanost usklađena s vrijednošću koju pomičemo”, rekao je Davis, ističući da tvrtka nije zainteresirana za velike transformativne ili troškovno sinergijske poslove.

Kompanija je u veljači predvidjela neto dobit za ovu godinu niži od procjena Wall Streeta te strm pad prodaje svog lijeka za Covid 19.

Komentirajte prvi

New Report

Close