Američki izvoz viskija u EU poskočio u 2023.

Autor: Poslovni.hr , 29. veljača 2024. u 18:00
Sve traženiji su skuplji, single malt viskiji/REUTERS

U 2023. uvoznici su vjerojatno zbog snažne potražnje punili zalihe kako bi preduhitrili moguće podizanje carina na 50 posto u drugoj polovini godine

 Američki izvoz žestica snažno je porastao u 2023. godini, objavila je udruga proizvođača, nakon što je Europska unija suspendirala recipročne carine od 25 posto na američki viski.

Ukidanje carina u 2022. godini potaknulo je oporavak prodaje američkih žestica u Ujedinjenom Kraljevstvu i EU, koji spadaju među pet najvećih izvoznih tržišta te kategorije proizvoda.

Ukupni izvoz porastao je za osam posto, na 2,2 milijarde dolara, izvijestilo je Američko vijeće za destilirana alkoholna pića u srijedu. Izvoz viskija uvećan je za devet posto, na 1,4 milijarde dolara, s udjelom u izvozu žestica od 63 posto.

Izvoz viskija u EU skočio je lani za 24,8 posto, na 705 milijuna dolara. U odnosu na 2021. uvećan je za 60,6 posto, pokazuju podaci.

U 2018. EU i Ujedinjeno Kraljevstvo uveli su uvozne carine na širok raspon američkih proizvoda, uključujući bourbon viski, četiri godine nakon što je SAD uveo carine od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij iz EU-a.

Trgovinski spor naškodio je američkom izvozu žestica i rezultirao gubitkom tržišnog udjela za američke brendove viskija poput Tennesseeja, Bourbona, American Ryea i American Single Malta u skupini vodećih izvoznih tržišta.

Britanija je ukinula carine u 2022. EU je početkom 2022. u dogovoru sa SAD-om suspendirao carine na dvije godine, a u lipnju 2023. produljili su suspenziju do ožujka 2025. Ako do tada ne riješi spor sa SAD-om, očekuje se da će EU udvostručiti carine na američki viski, na 50 posto.

U 2023. uvoznici su vjerojatno zbog snažne potražnje punili zalihe kako bi preduhitrili moguće podizanje carina na 50 posto u drugoj polovini godine, nagađa Robert Maron, potpredsjednik odjela za međunarodnu trgovinu u Američkom vijeću za destilirana alkoholna pića.

Komentirajte prvi

New Report

Close