Američki glumci u ratu protiv neregulirane umjetne inteligencije

Autor: Tanja Ivančić , 17. srpanj 2023. u 22:00
Foto: Reuters

Više od 60 tisuća članova sindikata glumaca u Hollywoodu traži zaštitu od AI-ja.

Budućnost primjene generativne umjetne inteligencije u Hollywoodu – i kako se ona može koristiti da zamijeni radnu snagu – postala je ključna točka spora za glumce koji su krenuli u štrajk.

Fran Drescher, predsjednica Udruženja filmskih glumaca – Američke federacije televizijskih i radijskih umjetnika (poznatije kao SAG-AFTRA), uoči štrajka kazala je da “umjetna inteligencija predstavlja egzistencijalnu prijetnju kreativnim profesijama”.

“Svi glumci i izvođači zaslužuju ugovore koji bi ih štiti od iskorištavanja njihovog identiteta i talenta bez pristanka i plaćanja. Ako se sada ne usprotivimo, svi ćemo biti u nevolji. Svi ćemo biti u opasnosti da nas zamijene strojevi,” istaknula je Drescher. Članovi SAG-AFTRA-e pridružili su se Američkom udruženju pisaca, koje zastupa holivudske scenariste i štrajka već više od dva mjeseca, tražeći da ugovori sadržavaju odredbe koje štite pisaca i djela koja stvaraju.

“AI ne može pisati ili prepisivati književni materijal; ne može ga koristiti kao izvorni materijal; i ne može se koristiti za obuku umjetne inteligencije,” stoji u zahtjevima WGA objavljenim još 1. svibnja.

42,5

milijarde dolara vrijednost je američke filmske industrije u 2022. godini

Sve korištenija tehnologija
Alati umjetne inteligencije koji su sposobni oponašati ljudski govor i pokrete ljude posljednjih su godina postali daleko učinkovitiji u stvaranju slika i teksta — i češći. Tehnologija koja replicira lica i glasove pojedinaca postaje sve korištenija u Hollywoodu. Chatbotovi poput ChatGPT-a, koji mogu uvjerljivo reproducirati ljudsko pisanje, sve su popularniji, bez obzira na to što su poprilično manjkavi.

Mnogi kreativci boje se da će, bez strogih propisa, njihov rad biti repliciran i remiksan alatima umjetne inteligencije, te da će takva transformacija smanjiti njihovu kontrolu nad vlastitim radom i naštetiti njihovoj sposobnosti zarađivanja za život.

Ovoga puta, zabrinutost je velika s obzirom na to da tehnologija sve brže napreduje a regulativa kaska, dok poslodavci u novim mogućnostima vide priliku za smanjenje troškova, ističu sindikalci.

Trogodišnji ugovori koji sindikati sklapaju s filmašima taman su isticali početkom srpnja, a novi dogovor nije postignut, stoga je gotovo 98 posto od 65.000 članova SAG-a koji su sudjelovali u glasanju dalo ovlasti sindikalnim čelnicima da pokrenu štrajk.

Lažnjaci sve vjerniji
Nedavno je provedena studija o deepfake uradcima i njihovu utjecaju na korisnike. Studija irskih znanstvenika sa Sveučilišnog koledža u Corku i Istraživačkog centra za softver Lero predstavljen u časopisu PLOS ONE nije u direktnoj vezi s glumačkim zabrinutostima niti je to istraživala.

No, neki odgovori na anketna pitanja jasno ukazuju na to da su lažni uradci sve prisutniji i sve vjerniji. Između ostalog, korisnike se tražilo da prepoznaju radi li se originalnom uratku ili ne. Rezultati su pokazali da mnogi ne razlikuju lažan uradak od pravog. Na pitanje o budućnosti primjene, točnije bi li koristili deepfake tehnologiju da primjerice, zamjene glavne glumce, u filmovima, većina ih je odgovorila – potvrdno.

Jer, obrazlagali su, ne sviđa im se originalan glumac, žele promjenu ili žele nekog svog omiljenog glumca upravo u tom filmu. Ipak, korisnici su kao i hollywoodski glumci izrazili zabrinutost zbog povrede autorskih prava i poštivanja djela glumaca.

Kako ističu i autori istraživanja, a pokazuje i štrajk glumaca, na polju autorskih prava u primjeni modernih tehnologija valja dodatno raditi. Filmska industrija vrijedi 42,5 milijardi dolara, a u industriji zabave uvelike ju je prestigao gaming dio, koji sada vrijedi 145,7 milijardi dolara, podaci su Zippia. Lani je film s najvećom zaradom bio Top Gun: Maverick s ukupnom bruto zaradom od oko 718,7 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close