Američki fond pobjegao iz Eurodisneya

Autor: Tomislav Pili , 16. veljača 2015. u 21:59
Od otvaranja 1992. Eurodisney je tek osam puta ostvario dobit/REUTERS

Invesco prodao 6 posto udjela nakon gubitka od 30 posto.

Američki investicijski fond Invesco prodao je svoj 6-postotni udjel u operateru pariškog zabavnog parka Eurodisney jer se to ulaganje pokazalo kao promašaj.

Uoči skorašnje dokapitalizacije Eurodisneya od 420 milijuna eura, francuski financijski regulator AMF je objavio kako Invesco više ne posjeduje ni jednu dionicu operatera zabavnog parka, poznatog kao gotovo kroničnog gubitaša. Regulator je objavio i kako je Invesco svoje dionice prodao na burzi. Taj je investicijski fond bio jedan od vodećih dioničara uz najvećeg, američku kompaniju Walt Disney koja drži 40 posto te saudijskog princa Al-Walleeda bin Talala u čijim je rukama 10 posto dionica. Invesco je prvi puta u vlasničku strukturu ušao 2012. kada je na burzi kupio 2,7 posto.

Već sljedeće godine udjel je povećao na 4,3 posto, pa na konačnih 6,01 posto u 2014. godini. Međutim, dionica je u posljednje dvije godine oslabila trećinu vrijednosti i trenutno je na najnižoj povijesnoj razini od 1,24 eura. Za usporedbu, indeks Pariške burze CAC u istom je razdoblju za trećinu ojačao. Od svog otvaranja 1992. godine pariški Disneyland tek je osam puta poslovao s dobiti. Lani je zabilježio gubitak od 113 milijuna eura na prihodima od 1,3 milijardi eura koje je donijelo 14,2 milijuna posjetitelja.   

Komentirajte prvi

New Report

Close