Američke sankcije Iranu ugrozile poslove slovenskih kompanija

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2018. u 22:00
Upitno je daljnje djelovanje slovenskih tvrtki u Iranu/FOTOLIA

Slovenija je u Teheranu otvorila veleposlanstvo, a četiri slovenske tvrtke: Iskratel, Riko, Duol i Comita zajednički ured.

Nove sankcije Sjedinjenih Američkih Država Iranu pokvarit će na tom tržištu planove europskim kompanijama, među kojima su i slovenske. Sankcije su Slovencima već izazivale poteškoće u poslovanju, pa je njihovo daljnje djelovanje u Iranu vrlo upitno, piše Delo.

Logističari već odustali
"Američke sankcije već su utjecale na rad u Iranu. Europske tvrtke povlače s tržišta, dok su kineske tvrtke još uvijek aktivne", rekao je Leon Lebar, direktor u SID banci, dodajući kako izvoznici poručuju da većina globalnih logističkih tvrtki od kolovoza više ne obavlja usluge u Iranu.  "Dobivamo informacije da će neke europske banke u kolovozu prestati obavljati bankovne transakcije s Iranom. Ako će platne transakcije s Iranom biti obustavljene, neće uopće biti moguće trgovati s tvrtkama iz te zemlje", kaže Lebar.

To također pogađa slovenske kompanije. Njihova potražnja za novim poslovima gotovo je zamrla najavom američkih sankcija, aktivnosti se odvijaju samo na sklapanju ugovora za već dogovorene i započete poslova, koji prema sankcijama trebaju biti dovršeni do 4. studenoga ove godine, objasnio je Lebar. Slovenija je u Teheranu otvorila veleposlanstvo prošle godine, a četiri slovenske tvrtke: Iskratel, Riko, Duol i Comita zajednički ured.

 

1,5 milijuna

eura uložio je do sada Iskratel u razvoj svog poslovanja u Iranu

Gorenjska banka i banka SID uspostavili su odnose s iranskim financijskim sustavom za platni promet i osiguranje poslova. Međutim, Duol se već povukao iz zajedničkog ureda, dok je Iskratel završio modernizaciju lokalne telekomunikacijske mreže.  Na pitanje hoće li Iskratel ostati na iranskom tržištu, glavni direktor Iskratela Željko Puljić kaže da sve ovisi o politici, dodajući kako očekuje da će EU zaštititi poslovanje i već izvršene investicije europskih poduzeća na isti način kao što od slovenske vlade očekuje da zaštiti prethodna ulaganja slovenskih tvrtki na ovom tržištu. Iskratel je uložio više od 1,5 milijuna eura u razvoj svog poslovanja i tržišta u Iranu. 

Partneri odbijaju suradnju
Riko do sada u Iranu još nije potpisao niti jedan ugovor, ali su u različitim projektima u različitim fazama pregovora za dobivanje poslova, rekao je direktor tvrtke Janez Škrabec. Prema njegovim riječima, sankcije već imaju utjecaj na njihovo poslovanje, jer su neke tvrtke odbila surađivati, tako da ne mogu integrirati njihove dijelove u svoja tehnoloških rješenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close