Američke naknade za nezaposlene nekad su kažnjavale lijenost, sada ju nagrađuju

Autor: Tomislav Pili , 30. ožujak 2020. u 14:45
Dosad je američki radnik mogao računati na naknadu u visini 45 posto plaće/REUTERS

Izmjene predviđaju da vlada nadoda do 600 dolara na naknadu koju isplaćuju savezne države i produži je za još mjesec dana.

Dok je dosadašnji američki sustav naknada za nezaposlene motivirao na što brže pronalaženje novog posla, golemi paket pomoći gospodarstvu od 2 bilijuna dolara ciljat će upravo suprotno – da nezaposleni što duže ostanu kod kuće.

S obzirom da su nezaposleni do sada dobivali naknadu u iznosu manjem od polovice mjesečne plaće, američka vlada shvatila je kako takav sustav nije osobito prikladan za uvjete pandemije. A to je posebno došlo do izražaja nakon što je ministarstvo rada krajem prošlog tjedna objavilo podatke o golemom skoku nezaposlenosti u SAD-u.

Nezabilježeno u povijesti

Broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima skočio je za rekordnih 3,3 milijuna što je nezabilježeno u američkoj povijesti. O kolikim se razmjerima udara na gospodarstvo radi pokazuje i podatak da je prošlotjedni broj zahtjeva za naknadu čak 5 puta veći od prijašnjeg neslavnog rekorda postavljenog još 1982. godine.

3,3

milijuna Amerikanaca podnijelo je zahtjev za pomoć nezaposlenima, pokazali su prošlotjedni podaci

Američki sustav pomoći nezaposlenima financiraju zajednički savezna vlada i lokalne vlasti na razini saveznih država. Zakonske odredbe zahtijevaju da svaka savezna država održava vlastiti fond za pomoć nezaposlenima, a većina novca akumulira se u „dobrim godinama“ ekonomskog rasta.

Prema podacima za kraj prošle godine, u prosjeku je američki radnik koji je ostao bez posla mogao računati na naknadu u visini 45 posto dosadašnje plaće, odnosno 368 dolara tjedno.

Naravno, velike su razlike među državama u visini isplaćenih naknada s obzirom da im zakon daje mogućnost samostalnog određivanja iznosa. Dok nezaposleni u Floridi u prosjeku dobivaju 251 dolar u 23 tjedna, u Massachusettsu mogu računati na 518 dolara u 30 tjedana.

Međutim, neke države i namjerno otežavaju apliciranje nezaposlenih za primanje pomoći. Tako Mississippi, Tennessee, Georgia, Louisiana, Južna Dakota i Florida imaju udjel nezaposlenih koji primaju pomoć manji od 15 posto.

S druge strane, Kalifornija, Pennsylvania, Connecticut, Minnesota, Iowa, Massachusetts, Havaji i New Jersey bilježe udjel iznad 40 posto. Savezna vlada služi kao podrška lokalnim vlastima u uvjetima recesije. Naime, savezne države trajanje isplate naknade mogu produžiti do 20 tjedana, a tada savezna vlada plaća polovicu tog iznosa.

Žele ostanak doma

Međutim, u sklopu dogovora u Kongresu o paketu od 2 bilijuna dolara, savezna vlada dodat će do 600 dolara na lokalnu naknadu i produžiti je za još mjesec dana.

Kako su izračunali tamošnji stručnjaci za socijalno pravo, time bi naknada za nezaposlene u nekim slučajevima čak i prelazila puni iznos prijašnje plaće. Visina naknada do sada je bila namjerno postavljena nisko kako bi motivirala nezaposlene da što prije pronađu posao, pojašnjava Martha Gimbel, ekonomistica u Schmidt Futuresu.

„Sada to nije slučaj. Sada želimo da ostanu kod kuće“, ističe Gimbel. Peter Ganong, predavač na školi za javne politike Harris na University of Chicago ističe kako demotiviranje ljudi za traženje posla tijekom pandemije ima smisla.

Tim više jer će nezapsoelni vrlo brzo pronaći neki angažman kada gospodarstvo opet „prodiše punim plućima“. Međutim, socijalna aktivistica Michele Evermore upozorava kako polovica saveznih država nema dovoljno novca u fondovima da izdrže godinu dana „normalne“ recesije.

Prema njezinim riječima, Kongres će zbog toga vjerojatno morati opet intervenirati za nekoliko mjeseci s obzirom da će razdoblje izolacije slijediti duboka recesija.

Komentirajte prvi

New Report

Close