Američka vlada želi smiriti Njemačku u vezi Sjevernog toka 2

Autor: Poslovni dnevnik , 17. veljača 2021. u 22:00
Foto: REUTERS

Posebno se razgovara o šteti koju američke sankcije nanose tvrtkama uključenim u izgradnju tog plinovoda.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena započela je razgovore s njemačkom vladom o plinovodu Sjeverni tok 2 i budućoj američkoj politici prema tom projektu, izvijestio je The Wall Street Journal (WSJ) pozivajući se na nekoliko izvora.

Prema njemačkom izvoru, posebno se razgovara o šteti koju američke sankcije nanose tvrtkama uključenim u izgradnju tog plinovoda.

Bidenova administracija, kako se navodi, očekuje poboljšanje odnosa s Berlinom koji su pogoršani tijekom predsjedničkog mandata republikanca Donalda Trumpa, a jedna od prijepornih točaka bio je upravo Sjeverni tok 2.

WSJ napominje da je u utorak istekao rok za američku administraciju da zakonodavcima dostavi popis tvrtki koje sudjeluju u projektu unatoč američkim sankcijama. List dodaje se da bi američka administracija mogla i napustiti upotrebu sankcija s obrazloženjem da je to u suprotnosti s nacionalnim interesima.

To bi, ocjenjuje se, moglo “smiriti Njemačku”, no istovremeno bi postalo “geopolitičkom pobjedom Rusije”. WSJ upozorava da bi takav korak bio bi u suprotnosti s voljom Kongresa, koju su formirali i republikanci i demokrati.

Prema izvoru na koji se pozivaju WSJ, Odbor za vanjske poslove američkog Senata zatražio je od Bijele kuće da “održi povjerljivi sastanak o plinovodu”. Izvor napominje da administracija revidira svoju politiku prema projektu nakon što je brod Fortuna 6. veljače počeo polagati cijevi u danskim vodama.

Sugovornik iz State Departmenta rekao je da Sjedinjene Države namjeravaju “nadzirati aktivnost na završetku izgradnje i certificiranja cjevovoda i, ako se takva aktivnost zabilježi, donijet će odluku o primjeni sankcija”.

Komentirajte prvi

New Report

Close