Američka vlada tuži Apple zbog monopola

Autor: Ana Blašković , 25. ožujak 2024. u 07:00
Apple za iPhone traži čak 1599 dolara i zarađuje više od svih drugih proizvođača u sektoru/Reuters

Tvrtka koristi mehanizme da suzbije tehnologije koje su mogle potaknuti konkurenciju.

Američko ministarstvo pravosuđa i 15 saveznih država podnijeli su u četvrtak tužbu protiv Applea, tvrdeći da je izgradio monopol na tržištu pametnih telefona, oštetio manje konkurente i podigao cijene.

Glavni je cilj tužbe na 88 stranica da se tržište pametnih telefona “oslobodi” Appleove prakse koja guši konkurenciju i isključuje druge proizvođače i da se ponovo uspostavi ravnopravno natjecanje kako bi se snizile cijene za potrošače, smanjile naknade za programere i očuvale inovacije, piše Reuters.

Apple koristi mehanizme kako bi suzbio tehnologije koje su mogle potaknuti konkurenciju među pametnim telefonima, tvrde u ministarstvu pravosuđa, izdvojivši primjere takozvanih superaplikacija, aplikacija za igre u oblaku i za slanje poruka, pametnih satova i digitalnih novčanika.

Tražit će se podjela kompanije?

Izvor iz Ministarstva pravosuđa ističe da bi mogli tražiti neki oblik podjele ili smanjenja obujma poslovanja kompanije.

Naknade podižu cijene
“Potrošači ne bi trebali plaćati više cijene zato što kompanije krše zakone o suzbijanju monopola. Ako ga se ne zaustavi, Apple će i dalje jačati svoj monopol na tržištu pametnih telefona”, rekao je državni odvjetnik Merrick Garland. Apple traži za iPhone čak 1599 dolara i zarađuje više od svih drugih proizvođača u sektoru, naglašavaju u američkom ministarstvu pravosuđa.

Dodaju i da kompanija poslovnim partnerima poput programera softvera, kartičnih tvrtki pa i konkurenata poput Googlea iza zatvorenih vrata naplaćuje naknade koje u konačnici podižu cijene mobitela za potrošače i povećavaju njezinu dobit.

Još dok je bio samo marginalni igrač na tržištu osobnih računala, Apple je razvio poslovni model koji se dugo temeljio na naplaćivanju naknade korisnicima za tehnološke proizvode, diktirajući u detalje rad uređaja i njegovu upotrebu.

Apple odbacuje navode iz tužbe, tvrdeći da ugrožava prepoznatljivi profil tvrtke i da bi ih mogla omesti u “stvaranju tehnologije koju ljudi očekuju od Applea, mjesta križanja hardvera, softvera i usluga”. Ministarstvo pravosuđa, kojem se u tužbi pridružio i District of Columbia, traži promjene u kompaniji.

Neimenovani dužnosnik naznačio da bi mogli tražiti neki oblik podjele ili smanjenja obujma poslovanja izjavom da bi problem moglo ublažiti i “strukturno” rješenje. Tužba je podnesena saveznom sudu u Newarku u saveznoj državi New Jersey.

Antimonopolska tužba američke vlade protiv Applea oslanja se na prijelomni slučaj iz 1998. godine koji je razbio Microsoftovu kontrolu nad softverom za stolna računala, no pravnici upozoravaju da bi se strategija mogla pokazati upitnom za rješavanje konkurencije pametnih telefona.

15

saveznih država priključilo se tužbi Ministarstva pravosuđa

Isključiva praksa
Tržište za iPhone danas izgleda vrlo drugačije od praktičnog monopola koji je uživao Microsoftov operativni sustav Windows prije dva desetljeća. Tužitelji moraju dokazati da je Appleova poslovna praksa bila “isključujuća” i da je oštetila potrošače degradirajući kvalitetu konkurentskih proizvoda, smatraju stručnjaci.

Microsoft je bio prisiljen otvoriti svoj operativni sustav jer je kontrolirao 95 posto tržišta operativnih sustava za stolna računala 1990-ih. Usporedbe radi, Apple je imao 55 posto sjevernoameričkog tržišta pametnih telefona krajem rujna, dok su ostatak većinom činili telefoni koji koriste Googleov operativni sustav Android, brojke su Canalysa, tvrtke za analizu tržišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close