Amazon otpušta par stotina zaposlenih u Alexi zbog umjetne inteligencije

Autor: Ana Blašković , 19. studeni 2023. u 22:00
Amazonova Alexa stara je gotovo desetljeće, a s dolaskom AI-ja izgubila je tržišnu prednost/Shutterstock

Glasovni asistent nije uspio postati profitabilan pa kompanija fokus usmjerava na AI.

Amazon.com otpušta nekoliko stotina zaposlenika u svojoj diviziji glasovnog asistenta Alexa zbog promjene poslovnih prioriteta i usmjeravanja većeg fokusa na generativnu umjetnu inteligenciju. Koliko će se točno zatvoriti radnih mjesta, kompanija nije objavila.

“Preusmjeravamo neke od naših napora kako bismo se bolje uskladili s poslovnim prioritetima, a ono što znamo da je klijentima najvažnije – što uključuje maksimiziranje naših resursa i napora usmjerenih na generativnu umjetnu inteligenciju”, rekao je potpredsjednik Alexa i Fire TV-a Daniel Rausch, prenosi Reuters.

Prihod premašio procjene

Neto prihod u trećem tromjesečju premašio je procjene analitičara, a prihod u zadnjem kvartalu trebao bi biti u skladu s očekivanjima.

Borba za ‘plus’
Amazon je ovog mjeseca već rezao po pojedinim odjelima, uključujući odjele za glazbu i igre te pozicije u ljudskim resursima. Premda je većina poslova bila u odjelu za uređaje, nekolicina se odnosila na proizvode povezane s Alexom u drugoj jedinici.

Reuters primjećuje da mnoge tvrtke prebacuju resurse na generativnu umjetnu inteligenciju koja može kreirati softverski kod i duge tekstualne odgovore iz kratkih upita. Inače, Alexa je glasovni asistent koji se može koristiti za postavljanje mjerača vremena, postavljanje upita za pretraživanje, reprodukciju glazbe ili kao središte kućne automatizacije.

Reuters je u rujnu izvijestio da je moral u odjelu za uređaje bio pogođen zabrinutošću oko slabog proizvodnog procesa. Upućeni problem vide u Alexi koja je danas stara gotovo desetljeće, a s dolaskom doba generativne umjetne inteligencije izgubila je svoju tržišnu prednost. Amazon je objavio da njegov posao s uređajima i uslugama nije profitabilan, ali bez navođenja brojki.

27

tisuća radnih mjesta ukinula je kompanija tijekom protekle godine

Dosad se Amazon borio ostvariti bilo kakvu zaradu od Alexe, koju mnogi koriste putem Echo zvučnika ili video ekrana, a većina nastojanja bila je usmjerena na olakšavanje kupnje na Amazon.comu. Alexa se natječe s konkurentskom ponudom Alphabeta, matične kompanije Googlea, te s Appleom.

Prošlog mjeseca jedinica za uređaje dobila je novog šefa, Panosa Panaya, koji je u Amazon došao iz Microsofta. Na toj poziciji zamijenio je Davida Limpa, 13-godišnjeg veterana koji odlazi voditi Blue Origin osnivača Amazona Jeffa Bezosa.

Skok prihoda
Amazon je dosad ukinuo više od 27.000 radnih mjesta u tvrtki tijekom protekle godine, što je dio vala tehnoloških otkaza u SAD-u nakon što je industrija zaposlila velik broj ljudi tijekom pandemije.

Najnoviji rezovi dolaze iako je Amazon izvijestio o neto prihodu u trećem tromjesečju koji je daleko premašio procjene analitičara, ali i prognozirao da će prihod u posljednjem tromjesečju godine biti otprilike u skladu s očekivanjima. Inače, četvrto tromjesečje najvažnije je za Amazon jer uključuje blagdansku potrošnju.

Odgovarajući na upit, Rausch je rekao da je i dalje optimističan u vezi s Alexom. “Uključivanje novog velikog jezičnog modela u glasovnu, osobnu umjetnu inteligenciju bio je i nastavlja biti ogroman znanstveni i inženjerski izazov”, napisao je, koristeći drugi izraz za generativnu umjetnu inteligenciju, prenosi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close